Županija Dubrovačko primorje

EU PROJEKT

NA LIKOVNIM RADIONICAMA Osnovci Slanoga upoznati s baštinom svog kraja

EU PROJEKT
Radionice pozlaćivanja, izrade jedrenjaka, oslikavanje škrinja za 45 učenika Osnove škole Slano održale su se od 18. veljače do 7. ožujka u organizaciji dubrovačkog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda, a u sklopu projekta „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“.

Učenike likovne i povijesne grupe šestih i sedmih razreda upoznalo se s tipovima povijesnih drvenih škrinja s lokalnog područja. Učenici su oslikavali svoje kutije za pohranu dragocjenosti s motivom jedrenjaka s grba Općine Dubrovačko primorje i prikaz s predele oltara Poklonstva kraljeva iz crkve sv. Jeronima u Slanom. Upoznalo ih se i s reproduciranjem motiva kao jednom od tehnika koja se primjenjuje u restauraciji, te s tehnologijom pozlaćivanja kao povijesnom likovnom tehnikom.   

Učenici trećih i četvrtih razreda na radionici pozlaćivanja upoznali su se s tom povijesnom slikarskom tehnikom. Na drvenim podlogama pozlaćivali su svoje ili ime sebi drage osobe, a potom ih oslikavali.  Oni najmlađi, učenici prvog i drugog razreda su od recikliranog materijala izrađivali jedrenjak prema motivu s oltara Poklonstva kraljeva.

"Jedan od zadataka nas iz struke je i senzibiliziranje javnosti za potrebom očuvanja i zaštite kulturne baštine. Prepoznavanje vrijednosti tog nasljeđa se njeguje od najranije dobi. Djeca uče o baštini kroz svoje školske programe, ali ovakav tip edukativnih radionica je odmak od svakodnevne školske rutine što ih čini dodatno motiviranima u učenju i stvaralaštvu," istaknula je Nađa Lučić, voditeljica dubrovačkog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Hrvatski restauratorski zavod, jedan je od jedanaest partnera na projektu „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a kojeg administrativno i operativno vodi Regionalna agencija DUNEA. Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude pod zajedničkim brendom „Putevima prošlosti“, a uključuje četiri nove turističke atrakcije na ruralnom i otočnim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije; to su uređene i označene tematske staze Babino polje i Austrijski put na Mljetu, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis, Muzej zlata i srebra Smokvica i Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja čije se otvaranje očekuje do kraja godine.
Naslovnica Dubrovačko primorje

Najčitanije

Trijumf HDZ-a

Trijumf HDZ-a
Ploče nisu više “Karamatićevo”. Od nedjelje su postale “Krešimirov grad”. Naime, tridesettrogodišnji diplomirani...
Trijumf HDZ-a

Norvežani u Pločama

Norvežani u Pločama
Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Pločama posjetili su učenici završnoga, desetoga, razreda osnovne škole Grue, p...
Norvežani u Pločama

Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Šest tona mandarina za djecu Vukovara
Članovi Udruge branitelja Grada Ploča prikupili su šest tona mandarina u okviru akcije „Branitelji za djecu Vuko...
Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najznačajniji datum u povijesti Ploča
Datum održavanja akcije „Zelena tabla – Mala Bara“, u kojoj je 14. rujna 1991. godine u Pločam...
Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najnovije