Županija Pelješac

BORBA S POŽAROM

KATASTROFA KRAJ OLIPE Dvije eksplozije s goruće jahte ozlijedile tri vatrogasca, čeka se remorker s velikim topovima; policija, kapetanija i vatrogasci dežurat će tijekom noći

BORBA S POŽAROM
21:00 Požar na jahti još uvijek nije ugašen, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Brodovi Lučke kapetanije, policije i vatrogasci ostat će na terenu dežurati i tijekom noći.

17:30 Trojica vatrgoasaca ozlijeđena su prilikom gašenja požara na jahti u blizini otočića Olipe, prema posljednjim informacijama od vatrogasaca na terenu, tijekom gašenja dogodile su se dvije eksplozije prilikomkojih su vatrogasci lakše ozlijeđeni. odmah su udaljeni s terena, osjećaju se dobro i pušteni su kućama. Zasad još nije došlo ni do onečišćenja zbog prisutnosti velike količine goriva na gorućoj jahti. Čeka se i remorker  s velikim vodenim topovima koji bi trebao pomoći u gašenju buktinje.

Podsjetimo, luksuzna jahta duljine 40 metara koja se zapalila jutros oko 8 sati kraj otočića Mali Vratnik na jugoistočnom dijelu Pelješca još uvijek gori, a posebnim oprezom gasi je više od 15 vatrogasaca s dva plovila.

Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, u gašenje su uključeni vatrogasci DVD-a i JVP-e Slano, JVP Dubrovački vatrogasci i JVP Mljet te dva plovila, jedno je policijsko, a drugo u vlasništvu Luške kapetanije Dubrovnik.
Kako objašnjava zapovjednik Simović, na terenu je maksimalan mogući broj vatrogasaca zbog specifične situacije.

„Gasimo vrlo oprezno jer postoje neke okolnosti koje su zahtjevne i ozbiljne. Za sad ne možemo reći ništa više. Gusti dim koji je bio vidljiv na početku zapaljenja je sad manji, ali vatra nije ugašena, radi se o ogromnoj jahti. Zaista ne znam razlog zapaljenja ovakve luksuzne jahte, možda je ljudski faktor, a možda i instalacije. Za sad još uvijek ne znamo“- objašnjava Simović.

Jahta se zapalila jutros kad je Obalna radio postaja Dubrovnik radio zaprimila poziv zapovjednika motorne jahte Kanga pod zastavom Republike Malte. Uspješno je evakuirano 9 putnika i 4 člana posade koji su neozlijeđeni.

Trenutačno su sve aktivnosti usmjere gašenju požara i pokušaju sprječavanja potonuća motorne jahte, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida pod rukovodstvom Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dodatnu opasnost predstavlja i 40 tona pogonskog goriva tipa diesel koje se nalazi u brodskim spremnicima zbog čega su poduzete dodatne protupožarne mjere te je osigurana morska površina u slučaju onečišćenja.
 
Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Noć bajki u Mokošici

Noć bajki u Mokošici
U okviru projekta 'Mokošica, ne budi Trnoružica', večeras se održava Noć bajki u Eko parku Ombla u Mokošici. - P...
Noć bajki u Mokošici

'Otkud ti k'o sudbina' na Banjama

'Otkud ti k'o sudbina' na Banjama
Noć Ploča uvijek uveseli neka pjevačka zvijezda, ove je godine to bio Hari Mata Hari. Održana je, kao i uvijek, ...
'Otkud ti k'o sudbina' na Banjama