Županija Pelješac

DELIKATESNA ŠKOLJKA NA PELJEŠCU 'OŽIVJELA' NAKON DUGIH GODINA

ŠKOLJKARI IZ BRIJESTE Braća Lazić jedini u nas uzgajaju slatke kapisante

DELIKATESNA ŠKOLJKA NA PELJEŠCU 'OŽIVJELA' NAKON DUGIH GODINA

Braća Lazić iz Brijeste na Pelješcu jedini kod nas uzgajaju školjke kapisante, slične Jakobovim kapicama, ali puno manje. Zdravko i Vicko Lazić ugostili su ekipu Jutarnjeg, a dočekali su ih s podmlatkom obitelji. Braća danas uzgajaju tri vrste školjaka, i to kamenice, mušule i nama najzanimljivije male obalne kapice, koje još nazivaju kapisante. Stvar je u tome da je to prilično rijetka vrsta školjke, koju su samo povremeno znali viđati dok su išli s đedom na more.

- Neko vrijeme je uopće nije ni bilo, skoro 10, 15 godina, a onda se opet pojavila prije kojih 5, 6 godina. Malo smo je istraživali i analizirali. Vidjeli smo da ima mekši oklop od drugih školjaka i time je interesantnija predatorima, a obično se pojavljuje na pergolarima s kamenicama - objašnjavaju Zdravko i Vicko.

Polako su ih počeli izdvajati i skupljati jednu po jednu, pa su primijetili da to nije školjka koja miruje, poput kamenice, te da pliva uz pomoć rupice kroz koju ispušta more. Krenuli su skupljati mlađ i zatvarati školjke u kaveze (poše) kako predator ne bi mogao do njih.

Lazići su već treća generacija školjkara, a cijelu priču pročitajte OVDJE.

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana
Split se danas peče na 'simboličnih' 35, a u moru mjerimo 26 stupnjeva. Ali osjećaj je puno gori, kako Splićani ...
Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana