Županija Korčula

TAJNA VEZA ČOVJEKA I STROJA

Druga monografija korčulanskog slikara Antuna Kapora

TAJNA VEZA ČOVJEKA I STROJA
Nakon što je u proljeće 2017.g. svjetlost dana ugledala prva Monografija korčulanskog umjetnika Antuna Kapora, nedavno je iz tiska izašla i njegova druga kojom je predstavio dio svog umjetničkog opusa, ukupno 143 rada, dijelom crteži, dijelom tempera, koji su nastali u razdoblju od 1958. do 1967. godine.

Antun Kapor je korčulanski umjetnik koji više od pet i pol stoljeća živi u Parizu. Rođen je 1938. godine u Korčuli, diplomirao je 1960. Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a nekoliko godina kasnije odlazi u Pariz gdje radi i izlaže u zajedničkom ateljeu sa svojim prijateljem, hrvatsko-kanadskim slikarom Antonom Cetinom.
 
U Parizu je najprije zamijećen u 'Salon d'Automne'“ s 'Portretom djevojke' preko kojeg je pariška publika prvi put upoznata s njegovim neobičnim pristupom likovnoj umjetnost, stilom koji podsjeća i srodan je kubizmu, ali u kojem Kapor daje svoje viđenje i vezu čovjeka i stroja. 

Dvaput je izlagao  u Zagrebu, u Parizu je izlagao u Galeriji  'Jesenski salon' te na Azurnoj obali gdje je 1970. i nagrađen jednom od prestižnih nagrada. S dvije izložbe predstavio se u gradiću Sucy en Brieu, predgrađu Pariza u kojem i danas živi, a 2009.g. njegovim se radovima upoznala i  korčulanska publika izložbom u Galeriji 'Maksimilijana Vanke'.

'U mojim crtežima i temperama čovjek je predstavljen u likovnom simbolizmu kao stroj. Inspiraciju nisam tražio u literaturi, filozofiji ili tehnici kako je to već napisano u nekim likovnim kritikama. Spontano sam nacrtao kako je čovjek u cijeloj svojoj cjelini kreacija kreatora i kompleksna mašina koja ima svoj početak i svoj kraj',  rekao je Kapor .

Da je na određeni način ovaj korčulanski umjetnik s pariškom adresom u svojim djelima i vizionar onoga što se u tehnološkom smislu događa, danas potvrđuju i riječi koja je u uvodnom članku 'Je li čovjek stroj?' o drugoj Kaporovoj Monografiji napisao  Jose Le Roy,  francuski pisac i profesor filozofije na Sorboni.

'Dva stoljeća kasnije, budući da je šezdesetih godina 20.stoljeća Kapor naslikao svoje prve radove na temu 'Čovjek i stroj', čini se da se to i ostvaruje oko nas zahvaljujući modernoj tehnici koja danas zaista pravi sve savršenije čovjekolike robote koji imitiraju određena ljudska ponašanja i sposobnosti. Poboljšani čovjek i poljuđeni robot utjelovit će sutra tko zna što -  jednu novu postčovječnost koji će sličiti Kaporovim slikama...', zaključuje Le Roy.

Osim slikarske karijere, Kapor je putovao svijetom i pritom  je svojim radom nastavljao tradiciju svojih  predaka, vrsnih korčulanskih obrtnika.  Tako je, između ostalog, u Saudijskoj Arabiji proveo dvije godine radeći dekoracije u palačama saudijskih kraljeva Khalida ben Abdulaziza i Faheda, a radio je i u rezidencijama Predsjednika u Alžiru. Trenutno živi radi u Parizu, a na otoku provodi dobar dio godine vraćajući se stalno rodnoj Korčuli.

Obje luksuzno uvezane i opremljene Monografije tiskane su u vlastitom izdanju, pripremu i dizajn  oblikovali su Neven Osojnik i Antun Cetin. Monografije su tiskane na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Dora Lozica
Foto: Neno Kosović
 
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Traži se ravnatelj županijske lučke uprave

Traži se ravnatelj županijske lučke uprave
Upravno vijeće Županijske lučke uprave Korčula raspisalo je javni natječaj za ravnatelja. Mandat od četiri godin...
Traži se ravnatelj županijske lučke uprave