Županija Korčula

PRVI LAG5 FEST U KORČULI

Festival lokalnih i tradicijskih proizvoda

PRVI LAG5 FEST U KORČULI
Sljedećeg petka, na baroknoj tržnici Rotondi, održat će se sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda u organizaciji Lokalne akcijske grupe LAG5 koja će za ovu priliku okupiti čak 15 OPG-ova i proizvođača s otoka i poluotoka.
Posljednjeg dana svibnja, od 16 do 19 sati, domaći i strani posjetitelji moći će na Rotondi degustirati i kupiti proizvode koje ne mogu pronaći u trgovinama i dućanima. Okrugla barokna pijaca u centru Korčule i inače je tržnica na kojoj se prodaju lokalno uzgojeni proizvodi, a sljedećeg će petka biti domaćin čak 15 OPG-ova i proizvođača koje okuplja LAG5. Na sajmu lokalnih i tradicijskih proizvoda predstavit će se lokalni pčelari, maslinari, vinari i obrtnici, a moći će se degustirati i kupiti proizvode poput meda, otočnog maslinovog ulja, vrhunskih vina, likera, džemova i marmelada pa sve do kokošjih jaja, kreativnih ručnih radova i tradicionalnih slatkiša.
Svoje će proizvode predstaviti Jelena Marović iz Eko Škoja, dobitnica Zlatne naranče iz 2016. za najbolji agroturizam u županiji, nagrađivani pčelar i maslinar Vlaho Komparak, kao i nedavno nagrađeni vinar iz Lumbarde, OPG Frane Cebalo, osvajač zlatne medalje na International WineChallengu u Londonu. Izlagat će i Roko Luka Šestanović iz Lumbarde, Sanja Protić iz Blata, OPG-ovi Ranko Surjan, Teo Grbin, Žabica Petar i Zlatko Bosnić iz Vele Luke, inače nosioci prestižne oznake Korčulansko maslinovo ulje. S Pelješca dolaze Frano Mihlinić, Natura Antunović, OPG Petar Matković i vinarija Križ, a iz Trpnja Morana Raguž, poznata po svojim rukotvorinama s mediteranskim motivima. Debitanstki nastup na festu imat će OPG Marin Šale, koji se bavi ekološkim uzgojem kokoši, jedinstvene pasmine Hrvatica, a šećer na kraju ponudit će OPG Vedranka Katić, odnosno glasoviti smokvun kojeg je sama osmislila.
„Poticanje ruralnog razvoja jedna je od obaveza LAG-a 5, a cilj festivala je poticanje suradnje lokalnih proizvođača kako bi potaknuli i distribuciju, povezivanje proizvođača s turističkom industrijom te, naravno, promoviranje lokalnih proizvoda. Pozivam vas svih da dođete, degustirate proizvode te na taj način podržite lokalnu proizvodnju“ – poručuje Vjeran Filippi, predsjednik LAG-a 5.
Lokalna akcijska grupa LAG 5 neprofitna je organizacija zadužena za provođenje mjera politike ruralnog razvoja Europske unije kroz izgradnju partnerskog modela suradnje javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina s područja Pelješca, Mljeta, Lastova i Korčule. Od osnutka 2012. godine zaslužan je za brojne projekte iz različitih područja od poljoprivrede, energetike do održivog turizma, usmjerene na razvoj cjelokupnog područja LAG-a 5 i aktivno uključivanje lokalnog stanovništva. LAG 5 danas broji preko sto članova, te provodi više europskih projekata ukupne vrijednosti preko 12 milijuna kuna.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Zatonjani, bez vode ste do 22 sata

Zatonjani, bez vode ste do 22 sata
Došla je važna obavijest iz Vodovoda Dubrovnik. Zbog sanacije kvara na vodoopskrbnoj mreži do 22.00 sata bez vod...
Zatonjani, bez vode ste do 22 sata