Županija Dubrovnik

SASTANAK GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA I MINISTRA TURIZMA GARIJA CAPPELIA

Država razmišlja o privremenoj zabrani otvaranja novih apartmana

SASTANAK GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA I MINISTRA TURIZMA GARIJA CAPPELIA
Završila je špica sezone, ali za Dubrovnik turistička godina još nije završila. Brojke su dobre. Kvalitetno se pristupilo pripremi ove sezone – kazao je ministar turizma Gari Cappelli nakon sastanka s gradonačelnikom Matom Frankovićem. Naglasio je kako se novim paketom zakona o turističkim zajednicama uvela taksa za kruzere što je Dubrovniku sigurno dobro došlo.
- Razgovarali smo o rješenju infrastrukture vidimo da su u pripremi veliki projekti kanalizacije, šetnica... ova vlast je očito prepoznala krucijalni problem Dubrovnika a to je turistička infrastruktura i sve ono što ide s tim, kao i kvalitetniji pristup rješavanju pitanja kruzera – kazao je ministar Cappelli i dodao kako je bilo riječi i o decentralizaciji ne samo po pitanju boravišne pristojbe već i privatnog smještaja.

- Jedan od mojih prijedloga možda u nekom budućem zakonu biti će da pokušamo decentralizirati da gradska vijeća na prijedlog gradonačelnika donesu da u određenim dijelovima grada ili cijelom gradu u jednom određenom terminu, bilo šest mjeseci ili godinu ili dvije dana, se ne mogu više dalje kategorizirati određeni objekti iz razloga infrastrukture koja ne može jednostavno apsorbirati sve ono što bi trebalo – kazao je Cappelli i na pitanje o brzoj cesti prema zračnoj luci kazao kako je to 'krucijalni problem o kojem ovisi turistički i svaki daljnji razvoj'.

Ministar očekuje na razini Hrvatske dobre turističke brojke za nadolazeće blagdane.
- Od početka mog mandata govorim o hrvatskoj turističkoj godini a ne sezoni. Imamo tri paketa; prvi je za prvih šest mjeseci povećanje je bilo za 15 posto, drugi je sedmi i osmi mjesec, pet posto povećanje turista, i treći ova zadnja tri, četiri mjeseca gdje imamo stalno pet do šest posto povećanje. Ta tri razdoblja ćemo ubuduće i promatrati i tome pristupati. Možemo reći da ćemo godinu završiti sa pet posto više turista i dva posto više noćenja. Planirano je postignuto. Na današnji dan imamo dvije milijarde kuna više nego lani fiskaliziranog u smještajnim ugostiteljskim i turističkim uslugama, što je nekih osam posto – zaključio je Gari Cappelli.

Gradonačelnik Mato Franković je naglasio kako je bitno što je Dubrovnik pokazao određene promjene u upravljanju destinacijom, održivosti turističke destinacije.
- Ministar je spomenuo uvođenje kruz takse koju ćemo namijeniti isključivo u poboljšanje prometne infrastrukture na području Dubrovnika. Kako nije preko noći došlo pitanje prekomjernog broja gostiju u destinaciju tako niti samo pitanje održivosti ne može biti riješeno preko noći. Međutim sustavnim rješavanjem korak po korak idemo u tom smjeru. Drago mi je što su se i vodeće svjetske organizacije uključile u pitanje održivosti i što sada i UNESCO kaže da je Dubrovnik primjer kako treba pristupiti rješavanju određenog problema. Još je puno posla pred nama ali idemo u dobrom smjeru – kazao je Franković, a na pitanje o dubrovačkoj turističkoj zimi dodao:

- Prošle godine smo imali dobro povećanje avio linija i to se pokazalo i na povećanju broja gostiju u destinaciji od 20 posto u odnosu na zimu prije. Ove godine će to biti još i više. Povezani smo s Londonom, Španjolskom, Poljskom, Istanbulom i Frankfurtom. Imamo vezu sa svim međunarodnim centrima i vjerujemo da će i ova sezona biti dobra i uspješna. Što se tiče ponude koju imamo, imamo problem zatvorenih ugostiteljskih objekata, iako sada prisutan u manjoj mjeri, jer grad je oprostio najam javne površine onima koji su otvoreni zimi. Sa novim ugovorima svi oni koji budu u gradskim prostorima će imati obvezu raditi i zimi i samim time će naša ponuda biti kompletnija – kazao je gradonačelnik Franković.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije