Županija Dubrovnik

GRABOVICA UVIJEK AKTUALNA

MINISTAR ĆORIĆ Jedna od opcija za dubrovački otpad je proširenje postojećeg odlagališta

GRABOVICA UVIJEK AKTUALNA
Jedna od opcija je proširenje postojećeg deponija na Grabovici, potvrdio je u petak u Dubrovniku ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.Na pitanje gdje će se zbrinjavati dubrovački otpad, kad je Grabovica u fazi sanacije i zatvaranja:

- Jedna opcija je dislociranje otpada, a druga proširenje postojećeg odlagališta. Očekujem da čelnici jedinica lokalne samouprave pokažu više fleksibilnosti po ovom pitanju, nego što su to bile do sada. O tome ćemo promišljati sljedeće godine, odgovorio je ministar zaštite okoliša.

Na novinarsko pitanje čija je odgovornost što se odlagališta zatvaraju, a Centar nije gotov, Ćorić je kazao kako ne bi tražio odgovornost, a i da ne može prognozirati kad će se zatvoriti odlagalište.

- Razgovarali smo o ključnom projektu Županije o Centru za gospodarenje otpadom. Pokazali smo ministrima dinamiku realizacije toga projekta, razmotrili smo sve situacije koje nas očekuju. Zaključak je da je projekt u dobroj fazi pripreme i da će biti gotov u trećem kvartalu 2022. Predstoji važan dio posla pred nama, najosjetljiviji dio je natječaj za izvedbeni projekt. Koliko je važan Centar, ne treba govoriti, sva se postojeća odlagališta trebaju zatvoriti, a to će biti moguće tek kad budemo imali Centar i sedam pretovarnih stanica. Studija izvodljivosti je gotova i dobila je potvrdu od JASPERS-a, a bit će dostupna javnosti, kad bude službeno prevedena na hrvatski - izjavio je nakon sastanka dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je Centar Lučino razdolje u visokoj fazi gotovosti.

- Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa slijedi u sljedećem razdoblju, a početak javne nabave trebao bi započeti u prvoj polovici 2020. U narednom razdoblju očekuje se potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima. Veseli me da projekt Lučino razdoblje za razliku od prijašnjeg vremena postaje svijetli primjer i pravo krajnje rješenje problema s otpadom ove Županije, kazao je ministar Tomislav Ćorić dubrovačkim novinarima.

Ćorić na jugu boravi u društvu ministra regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić napomenuo je kako će 70 posto sredstava za CGO Lučino razdolje biti osigurano iz fondova EU.

”Imali smo kvalitetan sastanak, dogovorena je i dinamika aktivnosti koje nam predstoje. Centar će proraditi u trećem kvartalu 2022., a veselimo se skorom potpisivanju ugovora”, rekao je ministar Pavić.

Župan Dobroslavić rekao je kako je na sastanku ministrima prikazana dinamika poslova vezanih za Centar te kako je on u dobroj fazi pripreme.

”Dobar dio posla smo obavili, a u važnom dijelu posla koji je pred nama najosjetljivi je natječaj za izradu projekta i izvođenje radova. Znamo da uvijek može biti problematičan. Učinit ćemo sve pripreme da to prođe bez problema. Očekujem da ćemo Centar imati u 2022. godini. Koliko je on važan, ne treba posebno naglašavati. Sva se postojeća odlagališta moraju što prije zatvoriti, a to je jedino moguće ako riješimo novi sustav, a to znači Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje i šest pretovarnih stanica”, rekao je župan Dobroslavić te na novinarko pitanje odgovorio kako će Studija izvodljivosti; koja je dobila pozitivno mišljenje od JASPERS-a; biti javno dostupna čim stigne službeni prijevod na hrvatski jezik.
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije