Županija Dubrovnik

TRODNEVNOM HODNJOM PO DINARI

Veterani 4.gardijske brigade iz Dubrovačko-neretvanske županije obilježili jubilarnu 25. obljetnicu akcije ZIMA 94

TRODNEVNOM HODNJOM PO DINARI
Veterani 4.gardijske brigade, podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju  iz Metkovića trodnevnom hodnjom po planini Dinari obilježili su jubilarnu 25.obljetnicu akcije ZIMA 94. Hodnju su započeli usponom na Troglav koji je sa svojih 1913 metara najviši vrh Dinare te nastavili put do Planinarskog doma Puma koji je na nadmorskoj visini 1630 metara ujedno najviši planinarski dom u Hrvatskoj.

Drugi dan hodnju su započeli usponom na Veliku Duvjakušu (1709 m) gdje su odali počast kod spomen obilježja podignutog u čast 31 poginulog i jednog nestalog pripadnika 7.gbr “PUMA”. Hodnju su nastavili preko Torlakove glave (1674 m) do Jankova brda (1780 m) gdje su su posjetili nekadašnje položaje iz Domovinskog rata na kojima su proveli zimu 1994./95.godinu. Nastavak cjelodnevne hodnje slijedio je osvajanjem vrhova Ćorin Lacmen (1550 m), Antića glava (1539 m) do skloništa Rupe (1350 m). Zadnji da hodnje osvojen je Lišanjski vrh (1794 m) te višesatna hodnja do Velikih poljanicana rubu Livanjskog polja. Kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade pomolili su se i zapalili svijeću.

Akcija ZIMA 94 odvijala se u razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području Livanjskog polja i planine Dinare u ekstremnim zimskim uvjetima, po visoku snijegu, snježnoj oluji i uz ekstremno niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva. Stoga je operacija Zima '94 u povijest Domovinskoga rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija. Tom prilikom oslobođeno je područje širine 10 km i dubine 20 km - ukupno 200 četvornih kilometara. Srbi su poraženi na Dinari i veći dio Livanjskog polja našao se pod nadzorom HV-a i HVO-a, a posredno je spašena Bihaćka enklava.
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije