Županija Dubrovnik

DAO "NAJJAČU" PONUDU

Ruski milijarder postaje vlasnik Vile "Aurora"

DAO
Ruski poslovni čovjek, milijarder Mihail Šelkov, jedan od bivših čelnika Rosteca, korporacije specijalizirane za savjetovanja u visokoj tehnologiji i pitanjima obrane, zainteresiran je za tridesetogodišnji zakup Vile "Aurora" u Trstenom i odmarališta na otočiću Jakljanu kod Dubrovnika. Za svaku od nekretnina tvrtka ruskog biznismena, Renesansa d.o.o., navodno je spremna ponuditi 2,25 milijuna kuna godišnjeg zakupa bez PDV-a, doznaje se nakon otvorenja ponuda za zakup nekretnina u vlasništvu RH na natječaju Ministarstva državne imovine, donosi Slobodna Dalmacija.

Šelkov Dubrovčanima nije nepoznat: njegova je tvrtka Renesansa 2010. godine od posrnule građevinske tvrtke PGM Ragusa kupila i obnovila hotel Zagreb u Uvali Lapad. Na Mljetu je Rus 2016. godine proglašen počasnim građaninom zbog doprinosa poboljšanju standarda života otočana.

Zimski prosvjed

Ministarstvo državne imovine za mandata bivšeg ministra Gorana Marićau najam na rok od 30 godina ponudilo je i treću nekretninu, derutnu Vilu "Regenhart" u elitnom dubrovačkom predjelu Sveti Jakov. Prijeratno odmaralište Jugobanke i poratni dom za umirovljene svećenike, već godinama prazno propada, a sve češće ga koriste narkomani i skvoteri. Za zakup od milijun kuna godišnje plus PDV, Ministarstvu je želju iskazala tvrtka Miete der villa Regenhart j.d.o.o., registrirana u Splitu. Ministarstvo državne imovine za bivše odmaralište na otoku Jakljanu ponudilo je početnu cijenu godišnjeg zakupa od 454.020 kuna, Vilu "Aurora" procijenilo je na 259.220 kuna, a Vilu "Regenhart" u Svetom Jakovu na samo 38.860 kuna.

Za Vilu "Auroru" svojedobno je bio zainteresiran hollywoodski glumac hrvatskih korijena John Malkovich, no odustao je od planova zbog saznanja da je zdanje predmet imovinsko-pravnog spora između Hrvatske i BiH. Izgrađena početkom 20. stoljeća na izvanrednoj lokaciji kod Arboretuma u Trstenom, u bivšem sustavu služila je kao ljetovalište komunističkog vodstva Socijalističke Republike BiH. Iz zaborava je nakratko izvučena zimus, kad su mještani Trstenog prosvjedovali, prozivajući zbog neovlaštenog preuređenja interijera čelnika Udruge mladih Rama Hadžiomerovića. Goran Marić daje u zakup nekad elitnu vilu u kojoj se odmarala komunistička elita: za rezidencijalni objekt bio je zainteresiran i John Malkovich, no kupnja je propala zbog neriješenih imovinskih odnosa

Bivše odmaralište na otoku Jakljanu, površine 22.701 četvornih metara, također je postalo predmet sudskog spora u kojem je srbijanska državna agencija prodala odmaralište na otočiću tadašnjem vlasniku Jadranskih luksuznih hotela Goranu Štroku. Prethodno je Hrvatski fond za privatizaciju otočno odmaralište, ujedno i ratno sjedište Odreda naoružanih brodova, prepustio crkvi za obiteljska sastajanja, donosi Slobodna Dalmacija.

Zgrada Jugobanke

Vila "Regenhart" u Svetom Jakovu poznata i kao zgrada bivše Jugobanke, izgrađena je 1935. godine na površini od 1943 četvorna metra, a posjeduje energetski certifikat G kategorije. Neslužbeno se doznaje kako su zakupitelji upravo za taj objekt iskazali najveći interes. Stiglo je tridesetak ponuda koje je, navodno, visinom sve nadmašila ona tvrtke Miete Der Villa Regenhart j.d.o.o.

S obzirom na to da su sve tri navedene nekretnine predmet potraživanja država sljednica bivše SFRJ, (Auroru potražuje BiH, Jakljan i Regenhart Republika Srbija), pitali smo Ministarstvo državne imovine RH mogu li iznajmljivati objekte i zemljišta koja spadaju u sukcesijsku imovinu:
- Pitanja sukcesijske imovine regulirana su Ugovorom o pitanjima sukcesije, koji je u Republici Hrvatskoj na snazi temeljem Zakona o potvrđivanju Ugovora o pitanjima sukcesije. Aneks G Ugovora ne daje pojedinim fizičkim i pravnim osobama pravnu osnovu za povrat njihove prijeratne imovine, već će takav povrat ili isplata naknade, u slučaju nemogućnosti povrata, eventualno biti moguća kada se sklopi dodatni bilateralni ugovor. Taj Aneks sadrži samo načela za rješavanje odnosa među državama potpisnicama, zbog čega je potrebno sklopiti dodatne bilateralne ugovore kojima će se konačno riješiti uzajamna prava i obveze između država potpisnica u pogledu ovih pitanja. Budući da bilateralni ugovori s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom nisu sklopljeni, ne može se ni razmatrati pitanje vraćanja imovine. Sukladno tome, ne postoji obaveza Ministarstva državne imovine da o zakupu nekretnina obavijesti bilo koja tijela ili ustanove u Bosni i Hercegovini te Republici Srbiji - pojasnili su nam iz MDI, uz napomenu da su pravne osobe iz BiH i Republike Srbije bili korisnici nekretnina upisanih u režimu društvenog vlasništva, općenarodne imovine i sl. što ne znači pravo vlasništva.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

PLOČE SU BILE JEDINI HRVATSKI GRAD BEZ CRKVE, A ONDA JE DON PETAR MIKIĆ ODRŽAO SVOJ PROROČKI GOVOR Ovdje su mnogi prezirali vjeru, misu smo služili među miševima i zmijama, a danas ispred crkve imamo i Tuđmanov kip!

PLOČE SU BILE JEDINI HRVATSKI GRAD BEZ CRKVE, A ONDA JE DON PETAR MIKIĆ ODRŽAO SVOJ PROROČKI GOVOR Ovdje su mnogi prezirali vjeru, misu smo služili među miševima i zmijama, a danas ispred crkve imamo i Tuđmanov kip!
"Ja hoću da mi se ovdje sagradi velika crkva! Kakva dolikuje Bogu i hrvatskom narodu! Zato ja, majko Marijo, kao...
PLOČE SU BILE JEDINI HRVATSKI GRAD BEZ CRKVE, A ONDA JE DON PETAR MIKIĆ ODRŽAO SVOJ PROROČKI GOVOR Ovdje su mnogi prezirali vjeru, misu smo služili među miševima i zmijama, a danas ispred crkve imamo i Tuđmanov kip!