Županija Dubrovnik

HOTEL ADRIA

UZ SUDJELOVANJE PREDSJEDNIKA STRANKE Zajednička sjednica GO i ŽO HDZ-a o rekonstrukciji Vlade, predsjedničkim izborima, poreznoj reformi...

HOTEL ADRIA
Na zajedničkoj sjednici županijskog i gradskog odbora HDZ-a kojoj prisustvuje predsjednik HDZ-a hrvatski premijer Andrej Plenković raspravlja se o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

Prema riječima predsjednika županijskog odbora HDZ-a Branka Bačića biti će riječi i o rekonstrukciji Vlade, poreznoj reformi ali i predstojećim predsjedničkim izborima.

Na novinarsko pitanje radi li HNS pritisak na Vladu svojim prijedlogom za porezna rasterećenja Bačić je kazao:

- Predsjednik Vlade i ministar financija su predstavili prijedlog nove porezne reforme odnosno četvrtu fazu reforme kojom smo rasteretili građane i poduzetnike s gotovo sedam milijardi kuna. Smanjili smo prihode državnog proračun ali već drugu godinu za redom bilježimo suficit u državnom prorpačunu. Ova četvrta faza ide ka povećanju plaća prije svega mladih hrvatskih građana da one do 25 godina sto posto osobađamo poreza na dohodak a one do 30 50 posto. Kada se predlaže poreznu reformu vodi se računa o cjelovitosti i održivosti javnih financija. Prijedlog HNS-a ide ka novom dodatnom rasterećenju hrvatskih građana za oko dvije i pol milijardne kuna ali mislim da ne brine o cjelovitosti državnog proračuna s jedne strane a s druge to bi bio veliki udar na jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak isključivo njihov prihod. Kada bismo smanjili porez na dohodak znači da bismo gradove, općine i županije poprilično osiromašili kad je u pitanju njihov proračun. Vjerujem da će u razgovoru s ministrom i premijerom HNS odustati od tih prijedloga jer nisu do kraja osmišljeni. Mi to ne doživljavamo kao pritisak. Vladajuća većina je stabilna. To je bilo njihovo razmišljanje koje je u jednom trenutku dobrodošlo ali kada je Vlada izašla sa poreznom reformom nije moguće da u istoj vladajućoj većini budu dva prijedloga porezne reforme. Vjerujem da će naši prijatelji iz HNS-a povući prijedlog odnosno da ga neće uputiti u proceduru - kazao je Bačić i komentirajući HNS-ov prijedlog povećanja plaća na račun smanjivanja poreza na dohodak dodao:

- Više od milijun 800 tisuća naših sugrađana nisu u škarama poreza na dohodak. Oni najsiromašniji hrvatski građani koji imaju najmanje plaće već i sada ne plaćaju porez na dohodak, dakle bilo što napravili u sustavu poreza na dohodak plaće im ne možete povećati. Povećale bi se samo velike plaće a to znači osiromašenje jedinica lokalne samouprave kojima je to izvorni prihod.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja
Zbog toga što je kao sudionik cestovnog prometa, kršenjem propisa iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je ...
Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja