Županija Dubrovnik

FOTOGALERIJA S IZVJEŠTAJEM

TETE S LAPADSKE PLACE PORUČUJU Ma koji Dan žena, naš je svaki dan!

FOTOGALERIJA S IZVJEŠTAJEM

Jel' tako da ste još uvijek pod dojmom? Da, da, kako ne biti pod dojmom nakon takvog čina?! Kad ste jučer došli doma s posla iznenadili ste kako vam je vaša zvijezda, vaš voljeni suprug, vaš galeb među galebovima, vaš kavalir, vaš galantni gentleman, vaš Humphrey Bogart kupio Ništa za Dan žena. A onda ste se još više iznenadili kad ste shvatili da su Vam djeca isto tako kupili Ništa za Dan žena. Ali, da vas na ovom mjestu utješimo, dva Ništa su još uvijek više nego samo jedno Ništa. I eto, prošao je Dan žena i ponovno smo u Godini muškaraca. Tuga i nevolja!

Vikend je. Možda Dinamo jest pobijedio Benficu, ali treba dalje živjeti, nešto treba staviti u grlo, treba napuniti želudac i eto vam na – problemi. A kad su problemi, muškarci ne zabijaju glavu u pijesak, muškarci obično zabijaju glavu u frižider – i opet smo došli do problem – prazan frižider. To vam je ta takozvana „cirkulacija problema u prirodi“. A on se pravi kao da ne zna da je prazan frižider kao da je svih prethodnih pet dana tjedna živio u Mijanmaru.

Dominantna karika u hranidbenom lancu je muškarac, a vama što –i ako – ostane. Iako su temperature doživjele blaže, proljetne nijanse, još uvijek se na lapadskoj placi osjeća diktatura zime, zimski asortiman se ne da potjerati s place – zeleno, zeleno, zeleno. Tako bi mogli obradovati muške ukućane – za objed će biti zeleni, a odmah će stići reakcija: muž panično najavljuje evakuaciju kod rodbine u Hercegovini da tobože „izjede nešto konkretno“, a mali vam ode potaracat jedan burek od mesa. Kome ostaje zelen?! Vama! To vam je čišćenje nakon sinoćnjeg izlaska za Dan žena koji je eto, izuzetno, trajao do nevjerojatnih 22 sata, a onda je trebalo utijavati. I opet - tuga i nevolja! Osušile se vaše nade kao onaj jeftini cvjetić kojeg ste dobili u prolazu od nekog stranačkog šminkera, ali bar je netko mislio na vas – pa taman i usput i po propagandnoj dužnosti.

- Dan žena?! Ma naš je svaki dan – kaže nam odvažno jedna tete s place.

Koliko je u pravu, to neka svatko procijeni za sebe. Svakako, mi ćemo krenuti lagano nabrajati čega sve ima. Ovako, tu je mladi luk (5 kuna/balica), brokula (5 kuna/balica), salata (5 kuna/balica) ili salata (20 kuna/kilogram), blitva (5 kuna/balica). „Naletili“ smo i na patate, sitnije i krupnije – od 10 do 20 kuna. Pažnju su nam daleko više privukle ove sitne, kaže nam prodavačica da su još slađe kad se skuhaju i u to ne sumnjamo ni sekunde. Od zeleni treba izdvojiti i kupus (8 kuna) kojemu je stala - ne probava, nego prodaja - za razliku od lemuna koji su nestali dok smo se okrenuli: sad ih ima, sad ih nema – kao plaća poslije 10. u mjesecu. Stoga vam tužnim srcem moramo priopćiti da ne znamo ni kakvi su, ni što su, ni koliko su lemuni. Primorani smo ovim putem raspisati tjeralicu za njima, pa tko vidi lemune, neka nam se javi. Postoji osnovana sumnja da ih je kupila Lapađanka i uputila se u nepoznatom pravcu. Svaka informacija bit će od koristi.

Zato su na tom istom štandu ostale naranče, a kilo naranči košta 15 kuna. Pa eto, nemojte drugima samo cijediti živce i strpljenje, pokušajte i s narančama – još ćete dobiti i vitamina C gratis! Samo na jednom štandu smo pronašli mrkvu, sramežljiva mrkva (15 kuna) uopće ne dolazi do izražaja jer je ova zelen „zasjela u VIP ložu“ i ništa se od nje ne vidi! Strašno! Para k'o da smo na Ljetnim igrama! Strašno! Zvone telefoni, digitalizirala se placa pa se tipka i po onim pametnim telefonima, još malo i pojavit će se aplikacija za spenzu! 

Pokazuje nam prodavačica i nešto što izgleda kao mješavina cvjetače i brokule, kaže na da tu vrstu povrća u šali zove „piramida“ pa ćemo vam mi reći da piramide koštaju 20 kuna po kilogramu. Jedino bi Keopsova mogla stajati malo više. Saznali smo da se to povrće zove šenon. 

I za one koji su jučer zakasnili, promašili, zaboravili – još stignete dragoj kupiti cvijeće za „Međunarodni dan poslije Dana žena“. Dakle, imamo u ponudi lule i careviće, balica je 10 kuna. Komentira nam prodavačica kako carević miriše kao duša istovremeno se pitajući: tko zna kako miriše duša?! Kao lenor?! Tko će odgovoriti na to pitanje kad po oblačnom vremenu nema žive duše! Da nije sve u vitaminima, nego da ima nešto i u znanju, potvrđuje i činjenica da smo jutros pored zeleni, vidjeli i štand s knjigama pa tko pazi na svoje masne slojeve, može malo podebljati svoje „intelektualne slojeve“. Knjige se mogu kupiti za cijenu od desetak pa sve do najviše 100 kuna, pa tko voli – nek' izvoli.

Došli smo i do kraja ovog našeg teksta. Nije lako s nama, valjda ste izdržali do kraja. Nadrljali smo svoje znakove s razmacima i bez razmaka i sad vas ostavljamo na nemilost suprugovim željama. Ako želite slikoviti prikaz svega napisanog onda su pravo rješenje fotografije Tončija Plazibata! Ako vam smeta zelen, zažmirite, neće boljeti!


B. Lucić
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije