Vijesti Turizam i gospodarstvo

GRAD, ŽUPANIJA I TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA

POTPISAN UGOVOR Vila Čingrija postaje Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo

GRAD, ŽUPANIJA I TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA
U Palači Ranjina danas su potpisani ugovori kojima je Vila Čingrija dana u podzakup Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, a čime su stvoreni preduvjeti za početak provedbe projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – podsektor: turizam i ugostiteljstvo.

Naime, potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića i župana Nikole Dobroslavić Grad Dubrovnik je Vilu Čingriju dao u zakup Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koja ju je potom dala u podzakup Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. Istom prilikom je između Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji u prijavi i provedbi projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – podsektor: turizam i ugostiteljstvo.

„Danas ovdje potpisujemo tri važna ugovora za provedbu projekta Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u kojem sudjeljuju Turistička i ugostiteljska škole Dubrovnik, koja je proglašena Centrom kompetentnosti, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Ministarstvo turizma i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u projekt će biti uključeni i gospodarstvenici, kao vrlo važan segment“, rekao je župan Dobroslavić. Župan je pojasnio i kako će ovaj Centar služiti usavršavanju kadrova nakon završene Turističke i ugostiteljske škole, ali i za školovanje odraslih, prekvalifikacije za turistička zanimanja i sve ostalo što s time ide, a u projekt su uključene još četiri škole s područja županije, čime je stvoren cijeli sustav za zanimanja obuhvaćenima projektom.

Župan Dobroslavić je istaknuo kako je ovaj projekt vrijedan 105 milijuna kuna, a provodit će se u dva dijela, od čega se jedan dio odnosi na uređenje prostora Vile Čingrije, Garišta i u manjem dijelu Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, a drugi dio odnosi na progame koji će se provoditi u Centru. Dodao je i kako će dodatni značaj programima davati stručnjaci koji će u tim programima sudjelovati, a pri čemu posebno valja istaknuti stručnjake iz Baskije, koji su jedni od ponajboljih u tom segmentu.
„Zahvaljujem Gradu Dubrovniku koji je uložio svoju vrijednu nekretninu u ovaj projekt i drago mi je jer vjerujem da smo sada ispunili sve uvjete, do kraja mjeseca ćemo jedan dio projekta prijaviti na natječaj. Zahvaljujem svima na dosadašnjem trudu i na onome što smo dosada postigli, posebice i našoj Regionalnoj agenciji te vjerujem da ćemo uspješno nastaviti zajedno i u realizaciji projekta“, kazao je župan.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se stvorili uvjeti za jedan ovakav projekt: „Grad Dubrovnik se uključio u ovaj iznimno važan projekt za naš grad, ali i za našu županiju jer nije svejedno gdje će ovakav Centar biti. Kada se stvorila prilika da kupimo Vilu Čingriju razgovarali smo upravo o tome kako bi bilo dobro da je stavimo u javnu namjenu, a što je upravo ovakav projekt. On ima i svoj javni i obrazovni karakter sa glavnim ciljem da se podiže razina konkurentnosti grada Dubrovnika, jer kao što svi znamo, mi imamo izvanrednu Turističku i ugostiteljsku školu iz koje nam dolaze brojni kadrovi koji su potrebni, ali potrebna je i nadogradnja i potrebno je kontinuirano obrazovanje, a kako bi se podigla razina pružene usluge.“, istaknuo je gradonačelnik Franković. Dodao je i kako je uvjeren da će se to realizirati upravo kroz ovaj projekt, koji će puno toga dobroga donijeti našem gradu, ali i da će se nastaviti zajednički trajno ulagati u podizanje kvalitete kadrova u turizmu, posebno istaknuvši kako je ponosan što jedan ovakav objekt nije pošao u privatne ruke nego postaje društveno korisnim objektom.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik zahvalio je Županiji i Gradu na potpori i razumijevanju, istaknuvši kako škola to nastoji opravdati i kako je jedan od najboljih dokaza tome činjenica da je TUŠ Dubrovnik proglašena Centrom kompetentnosti, a za što je trebalo zadovoljiti određene kriterije i postići određene rezultate. „Ja sam danas posebno radostan, jer ovo je projekt kojim u sinergiji želimo unaprijediti sve one dobre rezultate koje škola ima iza sebe posljednjih 70 godina. Proglašenjem Centrom kompetentnosti naša je škola preuzela na sebe i obvezu vođenja brige o školovanju kadrova u cijeloj našoj županiji, a čemu će upravo ovaj projekt doprinijeti budući da su nam partneri još tri škole koje se bave programima turizma i ugostiteljstva te poljoprivredna škola, koju ćemo uključiti u projekt kroz „slow food“ koncept, odnosno namjera nam je nuditi autohtone proiozvode, koji će se proizvoditi kod nas i čime bismo dugoročno poticali još bolji razvoj našeg kraja, naše županije.“, istaknuo je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Traži se ravnatelj županijske lučke uprave

Traži se ravnatelj županijske lučke uprave
Upravno vijeće Županijske lučke uprave Korčula raspisalo je javni natječaj za ravnatelja. Mandat od četiri godin...
Traži se ravnatelj županijske lučke uprave