Vijesti Turizam i gospodarstvo

PREMA IZBORU THE GUARDIANA

Aparthotel Kalamota, luksuzni mali hotel na Koločepu svrstan u top 10 hotela na obali u cijeloj Europi 

PREMA IZBORU THE GUARDIANA
Od pansiona slikara Rudolfa Marčića do luksuznog malog hotela na Koločepu gdje je rekonstruiran turistički objekt koji postoji od 1926. godine. Aparthotel Kalamota s pročeljem u bračkom kamenu u svom suvremenom interijeru s ponosom pokazuje i što je bio nekada, a to je prepoznao ugledni The Guardian svrstavši ga u TOP 10 hotela na obali u cijeloj Europi.

Nadomak Dubrovniku, koji grca u vrevi turista, smjestio se otok Koločep, udaljen trajektom tek 30-ak minuta, a gliserom još manje, koji je ljetna oaza mira te savršeno mjesto za odmor i rekreaciju, o čemu je pisao Jutarnji list. Dubrovčani taj otok zovu Kalamota (Calaphodium). Dio je otočja Elafiti, zapadno od njega se nalazi Lopud, a južno Sv. Andrija. Na otoku nema cesta, samo šetnica mediteranskim krajolikom koja spaja dva mjesta: Donje Čelo i Gornje Čelo.

Iako malen površinom, Koločep je bogat baštinom, ima 17 spomenika kulture, i to uglavnom male crkve i kapele, ali i legendama koje se prenose s generacije na generaciju. Jedna od zanimljivih je i priča o novom-starom hotelu Kalamota u Gornjem Čelu. Novi aparthotel Kalamota uz pješčanu plažu, koji je lani otvoren, nalazi se na mjestu starog pansiona Kalamota iz 30-ih godina prošlog stoljeća i po gabaritima je zapravo njegova rekonstrukcija.

Hotel s pročeljem u bračkom kamenu s ponosom u svom interijeru pokazuje što je bio nekada. Tako se na zidovima može vidjeti dio ostavštine iz sačuvane knjige dojmova davnog pansiona koji je vodio slikar Marčić. Predstavljeni su crteži, karikature i komentari gostiju te crno-bijele fotografije koji dočaravaju nekadašnju, ali i danas uglavnom sačuvanu atmosferu tog divnog otočića, o čemu je pisao Jutarnji list. Ostalo je mnogo starog šarma, kojem su samo dodane neke pogodnosti luksuznog odmora prema suvremenim standardima. Ostalo je i pansionskog duha jer je riječ o malom hotelu u kojem je komunikacija s gostima, usluga i opuštenost voditelja hotela bitna stavka, odnosno osobni pristup koji je nemoguć u velikom hotelu.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Franković napravio "selfie" s Thompsonom

Franković napravio "selfie" s Thompsonom
"Sve je spremno", poručio je gradonačelnik Mato Franković na svom Facebook profilu uz sliku s Markom Perkovićem ...
Franković napravio "selfie" s Thompsonom