Vijesti Kultura

POVODOM 100. OBLJETNICE SLIKAROVA ROĐENJA

OTVORENA NAJIŠČEKIVANIJA OVOGODIŠNJA IZLOŽBA Velika retrospektiva Antuna Masle izazvala neviđenu gužvu u Umjetničkoj galeriji

POVODOM 100. OBLJETNICE SLIKAROVA ROĐENJA

Pred zaista impresivnim brojem publike otvorena je Umjetničkoj galeriji velika retrospektivna izložba Antuna Masle (1. IX. 1919. - 20. VIII. 1967.) i to povodom 100. obljetnice slikarova rođenja. Masle je jedan od najznačajnijih dubrovačkih slikara koji pripada tvz. dubrovačkom kolorističkom krugu, osobitoj varijanti „južnjačkog ekspresionizma“, a posljednju retrospektivnu izložbu u prostoru Umjetničke galerije slikar je imao daleke 1984. Autor u svojim portretima, pejzažima i mrtvim prirodama rabi boju srodno fovističkim načelima, a u kasnijim radovima približava se i art brutu.

Autor izložbe jedan je od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti Igor Zidić koji je ujedno i vrstan poznavatelj opusa dubrovačkog slikara i autor monografije o Masli koja će biti predstavljena u siječnju 2020.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina kazao je kako je ovo najveća retrospektivna izložba Antuna Masle i kako pokriva sve faze umjetnikova stvaralaštva. Kustosica izložbe Rozana Vojvoda navela je nekoliko važnih izložbi velikana hrvatskog slikarstva i kiparstva koje su dosad otvorene u UGD. Dodala je kako cilj putem izložbi ponuditi nova čitanja, a suradnju sa Zidićem nazvala je inspirativnom dok je Zidićev posao ocijenila sjajnim.

Zidić je posebno zahvalio Maslinim kćerima, Brigiti i Dolores, koje su sačuvale Maslin opus. Napomenuo je kako će se svaki povjesničar umjetnosti u budućnosti, posebno iz dubrovačkog kraja, morati vraćati na Maslin opus. Zidić je priznao kako kao "dubrovački zet" ne može biti ravnodušan kad je Dubrovnik u pitanju. Istaknuo je kako Dubrovnik svako malo 'izbaci' nekog slikara koji dosegne sami vrh. Priznao je kako Masle postaje sve interesantniji i interesantniji, a pozvao je na kraju okupljene da se "obrate slikama jer one govore".

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je, otvarajući izložbu, rekao kako je Dubrovnik u 2019. ušao izložbom u Veneciji te kako godina završava ovom velikom izložbom. Prvi čovjek grada poručio je kako upravo brojnost posjetitelja "govori o tome koliko ovom gradu znači Antun Masle i njegova djela". Najavio je da će se ustrajati na tome da se Maslina izložba otvori i u Zagrebu kako bi se podigla na višu razinu, a uvjeren je gradonačelnik da će izložba doći i do Bruxellesa jer, prema njegovim riječima, Masle to zaslužuje!

Izložena djela u vlasništvu su nacionalnih muzeja i galerija, primjerice Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju, a posuđene su i umjetnine iz različitih privatnih zbirki od kojih osobitu važnost ima zbirka nasljednica Antuna Masle. Pored slika, izložena su i monografska izdanja, ali i predmeti vezani uz Maslu.

Izložba ostaje otvorena do prvoga dana ožujka 2020.

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Danas su bez vode...

Danas su bez vode...
"Zbog neophodnih radova na vodoopskrbnoj mreži danas će bez vode biti Čelopeci, Lazine i Žitkovići u vremenu od ...
Danas su bez vode...