Vijesti Kultura

DUBROVKINJA PREDSTAVILA SKULPTURE NADAHNUTE FIBONACCIJEVIM NIZOM

Deša Vlahutin otvorila izložbu u prestižnom londonskom Bonhamsu

DUBROVKINJA PREDSTAVILA SKULPTURE NADAHNUTE FIBONACCIJEVIM NIZOM
Dubrovkinja s londonskom adresom Deša Vlahutin otvorila je u ponedjeljak navečer svoju izložbu u jednoj od najprestižnijih kolekcionarskih kuća – londonskom Bonhamsu.
Na izložbi je za probranu publiku, u kojoj je bila Bonhamsova stalna klijentela, Deša Vlahutin predstavila sedam bijelih skulptura u drvu nadahnutih Fibonaccijevim nizom. Ideja joj je bila u seriji na tragu minimalističke, geometrijske apstrakcije naslovljenoj “Fibonacci Fragments” spojiti vizualnu umjetnost, matematiku i glazbu pa je tijekom izložbe nazvane “Interactive world of Science and Art” dr. sc. Jan Rosenzweig održao kratko izlaganje o životu poznatog talijanskog matematičara Leonarda od Pise zvanog Fibonacci, a duo “Fibonacci Chamber Ensemble” odsvirao je Bachove i Poulencove kompozicije.
- Interesantna mi je misao kako se Fibonaccijev niz može naći skoro svugdje: u prirodi, muzici, matematici, umjetnosti, našem tijelu... A privlači nas upravo svojom harmonijom i skladnim odnosima. U Londonu sam upoznala entuzijaste koji dijele moju fascinaciju Fibonaccijem pa je želja s lakoćom postala stvarnost. Serija se sastoji od sedam skulptura u drvu, od kojih je svaka nastala na temelju Fibonaccijevog niza koji je očit u odnosima ploha na skulpturi. Kad je forma “očišćena” od detalja, taj odnos je izraženiji – kaže umjetnica koja najavljuje još jednu londonsku izložbu za proljeće.
Izložba je dio dodatnih događanja Ruskog tjedna u Bonhamsu na kojem se premijerno pokazuju djela ruske umjetnosti koja idu na aukciju i jedan je od najbitnijih likovnih događaja u Londonu. Uz predstavljanje ruske umjetnosti Bonhams se trudi imati i dodatne sadržaje koji nisu izravno vezani uz rusku umjetnost jer ruski tjedan privlači publiku ne samo iz Londona, već iz cijeloga svijeta koja samo za tu prigodu dođe vidjeti aukcijske izložbe svih značajnijih aukcijskih kuća u Londonu.
Za novu izložbu Deša Vlahutin priprema seriju reljefa pod nazivom “Mediterranean Conversation”. Riječ je o reljefima čiji se elementi otvaraju jedan prema drugome asocirajući na žene koje s prozorâ ili ogovaraju, ili ćakulaju, ili se svađaju.
Tema koja je nama vrlo bliska. Jedva čekamo!
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije