Vijesti Kultura

PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA "KONZERVIRANJE I RESTAURIRANJE ARHIVSKOG GRADIVA IZ PERIODA DUBROVAČKE REPUBLIKE" 

NATAŠA MILOSLAVIĆ I GABRIJELA SAVINOVIĆ Arhivsko gradivo iz vremena Dubrovačke Republike neiscrpan je izvor sačuvane kulturne i povijesne građe

PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA
Publikacijom „Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike“ htjele smo ostaviti pisani trag jer se ipak radi o iznimno vrijednoj kulturnoj baštini grada Dubrovnika, navele su Savinović i Miloslavić

U Dvorani Ivana Pavla II. predstavljena je publikacija „Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike“ Hrvatskog restauratorskog zavoda. Predstavljanje je realizirano u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije pa je tako okupljene najprije pozdravio generalni vikar Biskupije don Hrvoje Katušić koji je pohvalio dosadašnju izuzetnu suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Naglasio je kako skoro nema prostora Dubrovačke biskupije u kojemu se ne nalazi neko djelo koje je rezultat rada djelatnika HRZ-a. Pohvalio je i suradnju s Društvom prijatelja dubrovačke starine kao i suradnju s Državnim arhivom Dubrovnik. Dubrovačka dogradonačelnica Jelka Tepšić pozdravila je okupljene te je kao primjer suradnje Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda izdvojila Orlandov stup nad kojim se trenutno provodi monitoring koji nadgleda Ministarstvo kulture.

U ime Društva prijatelja dubrovačke starine obratio se Toni Kursar koji je naveo kako u Društvu nisu dvojili kad su dobili priliku ući u ovaj projekt jer "baština nije samo arhitektura, već i arhiv". Izrazio je Kursar zadovoljstvo suradnjom. 

U ime Državnog arhiva u Dubrovniku ravnateljica Nikolina Pozniak podsjetila je na važnost očuvanja dokumenata iz razdoblja Dubrovačke Republike koji su važni kako na lokalnoj, ali isto tako imaju izrazitu važnost i na razini Republike Hrvatske. 

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda ravnateljica Tajana Pleše izjavila je kako je posao restauratora dugo bio skriven iza zidova ljetnikovca Stay u kojemu je smješten Restauratorski odjel Dubrovnik, a dodala je kako su iskoristili Europsku godinu kulturne baštine da bi javnosti predstavili svoj rad. Skrenula je pažnju na uključivanje javnosti, pohvalila je autorice tekstova, sve sudionike projekta, ali i Sanju Serhatlić koja kao edukator na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku uči nove naraštaje konzervatora-restauratora. Na kraju je rekla kako je publikacija posvećena nedavno i prerano preminuloj kolegici Martini Ljutić.  

Potom su autorice tekstova Gabrijela Savinović i Nataša Miloslavić, inače obje konzervatorice-restauratorice, održale predavanje o radovima predstavljenima u publikaciji.

Trilateralnim ugovorom Društva prijatelja dubrovačke starine, Državnog arhiva u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda postavljeni su 2015. čvrsti temelji za sustavno konzerviranje i restauriranje dokumenata i kodeksa iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća. Izložbom „Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu“ prije skoro godinu dana predstavljen je rezultat uspješne dugogodišnje suradnje i dovršenih cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na čak 207 dokumenata i 11 kodeksa iz Državnog arhiva u Dubrovniku.  Publikacija je svojevrsni logični nastavak izložbe, a više o publikaciji otkrile su Savinović i Miloslavić.

 - Arhivsko gradivo iz vremena Dubrovačke Republike neiscrpan je izvor sačuvane kulturne i povijesne građe i od najvećeg je kulturnog i nacionalnog značenja za Hrvatsku. Publikacijom „Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike“ htjele smo ostaviti pisani trag jer se ipak radi o iznimno vrijednoj kulturnoj baštini grada Dubrovnika. Pored toga htjele smo se zahvaliti na suradnji između dominantnih ustanova na području očuvanja kulturne baštine, Društvu prijatelja dubrovačke starine, Državnom arhivu u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda. S izradom publikacije krenule smo odmah po završetku izložbe kako bi detaljnije obradili tematiku. Publikacijom su opisani konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na dokumentima i kodeksima, opisani su materijali koje je Dubrovačka Republika koristila kao podlogu za pisanje i na koji način je arhivska građa čuvana, istaknule su.

Dodale su i što ih dodatno motiviralo da stečeno iskustvo prenesu na papir.

- Ideja koja nas je potakla da napišemo publikaciju je upravo nedostatak literature na hrvatskom jeziku za konzervaciju i restauraciju papira i pergamenta. Radujemo se ako ćemo ovom publikacijom doprinijeti razvoju struke i možda olakšati kolegama u daljnjim procesima i zahvatima, napomenule su stručnjakinje.

Pitanje je koliko su se mogli osloniti da dosadašnja iskustva i saznanja, a koliko je rad na građi bio izazov?

- Suradnja navedene tri institucije traje već godinama i rezultat je suradnje svih kolega Odsjeka za papir u Dubrovniku. Ja sam na tom programu od početka i mogu reći da je svaki dokument priča za sebe. Faze rada variraju od problematike svakog dokumenta zasebno, ali u principu uvijek započinju detaljnom pisanom i foto dokumentacijom, istraživanjima, testovima i analizama. Potom se rade različite vrste čišćenja, konsolidacija oštećenja, popravci uveza te na kraju adekvatna zaštita. Poseban izazov bila je izrada adekvatne pohrane za dokumente, zbog visećih voštanih pečata i velikih dimenzija. U samom postupku izrade zaštitnih kutija i paspartua obratila se velika pažnja na odabir materijala, kao i na funkcionalnu i estetsku stranu. Bilo je potrebno adekvatno zaštititi dokumente kako bi i dalje bili podatni za rukovanje, pojasnila je Savinović.  

Dokumenti su nakon obrade zasigurno otporniji na 'zub vremena'.

 - Sva građa koja je restaurirana datira iz 13.-15. stoljeća, dakle radi se o dokumentima pisanim na papiru i pergamentu starima barem 700 godina. Loši uvjeti čuvanja i protok vremena uvelike su promijenili svojstva materijala bez obzira na kvalitetu. Konzervacijom i restauracijom uspješno su uklonjena nastala oštećenja koja će uz kvalitetnu podlogu za pisanje, adekvatnu pohranu i čuvanje, dokumentima omogućiti dugogodišnju zaštitu, kazala je Miloslavić.

Obrazložile su po kojim je kriterijima je građa za restauraciju odabrana.

- U Državnom arhivu u Dubrovniku čuva se iznimno vrijedna građa od početka 11. stoljeća sve do današnjih dana, a najvrjednije su one arhivalije koje pripadaju fondovima Dubrovačke Republike. U dogovoru s kolegama iz arhiva u Dubrovniku odlučeno je kako će se sustavno i detaljno konzervirati i restaurirati dokumenti i kodeksi upravo iz perioda Dubrovačke Republike. Neadekvatna temperatura, svjetlost i vlaga uzrokovala je propadanje ovog vrijednog gradiva, upravo takvo zatečeno stanje olakšalo nam je odabir gradiva koje ćemo konzervirati i restaurirati, kazale su.

Iznijele su i svoje mišljenje po pitanju ulaganja u zaštitu i očuvanje baštine u Dubrovniku.

 - Svijest o zaštiti i očuvanju arhivske građe u doba Dubrovačke Republike utjecale su na to da se svo gradivo pohrani na najbolji mogući način, a zahvaljujući pravovremenom preuvezivanju i popravcima oštećenog gradiva te kvalitetnom materijalu koristimo ga  i danas.  S obzirom na mogućnosti i resurse kojima naše društvo raspolaže, velika se pažnja posvećuje konzervaciji i restauraciji, upravo zahvaljujući ustanovama koje su spremne ulagati i koje prepoznaju važnost pisane kulturne baštine.    

Rad na građi donio je veliko bogatstvo kada je riječ o iskustvu.

 - Organizacija izložbe, izrada i predstavljanje ove publikacije za nas restauratore predstavlja svojevrstan izlet iz svakodnevnih aktivnosti i obaveza života jednog restauratora. To je prilika da široj publici predstavimo svoj rad i svoj doprinos očuvanju naše bogate povijesne i kulturne baštine. Od same organizacije i aktivnosti vezanih uz organizaciju, grafičku pripremu pa do postavljanja same izložbe, ali i uređivanja ove publikacije, stekle smo novo iskustvo koje je obogatilo našu dosadašnju karijeru. S obzirom na neiscrpan izvor arhivske građe, vjerujemo da će se ovim projektom nastaviti uspješna suradnja pa se nadamo kako ćemo u skoroj budućnosti ponovno javnosti predstaviti jednako bogatu restauriranu građu, zaključile su. 

Publikacija „Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike“ objavljena je sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine. bLu

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

FILM TJEDNA Last Christmas

FILM TJEDNA Last Christmas
Punih osam sezona 'Igre prijestolja' Emilia Clark je u ulozi plemenitašice Daenerys paradirala ekranima u ratnič...
FILM TJEDNA Last Christmas

Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti

Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti
Svake godine u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj obilježava se „Mjesec borbe prot...
Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti