Vijesti Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI I ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE IZ PULE

Otvorena izložba "Zambratija - prapovijesni šivani broj"

DUBROVAČKI MUZEJI I ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE IZ PULE
Kao još jedan plod međumuzejske suradnje, ovaj put između Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Istre iz Pule, u žitnici “Rupe” otvorena je izložba “Zambratija – prapovijesni šivani brod”.

Izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja brodske konstrukcije iz podmorja uvale Zambratija kod Umaga, datirane u razdoblje od kraja brončanog do željeznog doba. Riječ je o najstarijem primjeru u potpunosti šivanog broda koji je ikad pronađen u Mediteranu. Međunarodno istraživanje zajednički su proveli doktorica znanosti Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre iz Pule, Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli te doktorica znanosti Giulia Boetto s francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja pri Sveučilištu Aix-Marseille koji su ujedno i autori izložbe. 

Koordinator dubrovačke izložbe doktor je znanosti i kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Domagoj Perkić. Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać napomenula je kako suradnja između dvije ustanove postoji već dugo, a kao reciprocitet u Arheološkom muzeju Istre dogodine će gostovati izložba Dubrovačkih muzeja "Gradine, gomile, špilje, zapadno dubrovačko područje". Izrazila je nadu kako će se suradnja nastaviti, a spomenula je kako je upravo ova izložba 2017. nagrađena nagradom Hrvatskog muzejskog društva. 

Ida Koncani Uhač ispričala je kako je uopće došlo do otkrića koje je izazvalo veliko oduševljenje kod samih pronalazača. Dodala je kako je ovo tek uvod u jednu priču jer je želja brod izvaditi i staviti u muzej, a pronađeni su još neki šivani brodovi. Marko Uhač kazao je kako ovo nije samo najstariji šivani brod na Jadranu ili Mediteranu, nego je ovo nešto više od toga. 

Gradska vijećnica Katarina Doršner pozdravila je okupljene u ime Grada Dubrovnika i gradonačelnika Mata Franković, pohvalila međumuzejsku suradnju te otvorila izložbu. 

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna. bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije