Vijesti Kultura

U PRIZEMLJU NARODNE KNJIŽNICE GRAD

DUBROVAČKE KNJIŽNICE I VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE BUGARSKE Dubrovčanima predstavljena izložba "Papinstvo i Bugari"

U PRIZEMLJU NARODNE KNJIŽNICE GRAD
Nakon Nacionalnih knjižnica u Zagrebu i Đakovu, u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba "Papinstvo i Bugari" (od IX. do XXI. stoljeća) u organizaciji Veleposlanstva Republike Bugarske i Dubrovačkih knjižnica.  

Izložba je posvećena kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice. Šezdeset panela prati veze između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom. 

Stručni konzultant izložbe je Krasimir Stanchev, a kustosi su Axinia DžurovaKiril Plamen Kartaloff te mons. Strahil Kavalenov (Katoličke Nikopoljska Biskupija).

Voditeljica Narodne knjižnice Grad Marina Zec-Miović pozdravila je okupljene u ime Dubrovačkih knjižnica i ravnateljice Jelene Bogdanović najavivši kako će izložba biti predstavljena i u drugim gradovima Hrvatske. Napomenula je kako izložba propituje odnose katoličanstva i Bugarske te kako je i ona ujedno početak suradnje Dubrovačkih knjižnica i Veleposlanstva Republike Bugarske u Zagrebu. Istaknula je nadu kako će domaće knjižnice imati suradnju s bugarskim knjižnicama.  
    
Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Genka Georgieva kazala je kako je razgovarala s gradonačelnikom i županom o mogućnostima suradnje Bugarske i Dubrovnika, ali i o dolasku privrednika i još brojnih izložbi. Navela je kako je Dubrovnik imao veliku ulogu u odnosu papinstva i Bugarske, ali je podsjetila na važnost odnosa Bugarske i Dubrovačke Republike u prošlosti. Spomenula je i obitelj Pejačević koja podrijetlo vuče upravo iz Bugarske, ali i dubrovačke kolonije u Bugarskoj koje su postojale od XV. do XVII. stoljeća. Podcrtala je kako su Hrvati i Bugari dali veliki doprinos europskoj civilizaciji te je zahvalila i Državnom arhivu u Dubrovniku na suradnji. 

Zec-Miović uručila je veleposlanici u ime Dubrovačkih knjižnica prigodne poklone.  

Povodi izložbe su 370. obljetnica osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnica Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) te 140. obljetnica oslobođenja Bugarske (1878.-2018.). Izložba je realizirana uz isključivu pomoć Katoličke Nikopoljske Biskupije, Papinskog odbora za povijesne znanosti, Vatikanskog tajnog arhiva i Vatikanske apostolske knjižnice;Centra za slavensko-bizantska istraživanja „Prof. Ivan Dujčev“ kod Sveučilišta “Sv. Kliment Ohridski” u Sofiji; Sveučilišta u Veliku Tarnovu “Sv. Ćirila i Metoda “; Općine Veliko Tarnovo; Katoličke župe “Bl. Gospa od ogrlice “, Veliko Tarnovo; fondacije ”Sv. Ivan XXIII.“ – Bergamo

Izložba ostaje otvorena dva tjedna. bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije