Vijesti Kultura

NOĆ BOGATA DOGAĐANJIMA

DUBROVAČKI MUZEJI PRIPREMILI ZANIMLJIV PROGRAM Proširena stvarnost u Noći muzeja

NOĆ BOGATA DOGAĐANJIMA
Tema ovogodišnje noći muzeja su inovacije i digitalna budućnost, stoga Dubrovački muzeji 1. veljače u 18 sati otvaraju 13. Noć muzeja prezentacijom 3D animacije potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora.

Predstavljač je Ervin Šilić iz tvrtke Novena, a cijelu noć moći će se pogledati primjena nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu.

Slijedi cijelovečernja video animacija u Pomorskom muzeju Pulena s pramca pelješkog jedrenjaka Abraham, iz druge polovine 19. Stoljeća, u Etnografskom muzeju održat će se predstavljanje multimedijalne prezentracije zgrade žitnice Rupe (3D rekonstrukcija zgrade i njena uporaba i mobilna aplikacija za virtualnu šetnju), predstavljača Ivice Kipre, a u Kulturno-povijesnom muzeju „dubrovački“ fortepijano bit će predstavljen kroz multimedijalnu prezentaciju, a popratit će ga koncert Ivane Jelače u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom.

U isto vrijeme, u 18 sati u žitnici „Rupe“ Aleksandra Piteša i Ivica Kipre predstavit će edukativnu publikaciju i istoimeni CD-a Zlatno libro – Bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja. 

U Kneževu dvoru, Pomorskom i Etnografskom muzeju kroz večer održavat će se stručna vodstva kroz stalne postave, a u tvrđavi Revelin vodstvo će biti kroz dvije arheološke izložbe. Također, u Etnografskom muzeju kustos Domagoj Perkić provest će posjetitelje kroz svoju arheološku izložbu Gradine, gomile i špilje u 22 sata.

Bogat program uključuje i zanimljiva predavanja, tvrđava Revelin ugostit će Andreja Sabljića koji će govoriti o tetovažama i kako su one jedna priča na koži. Kustosica Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održat će predavanje Dubrovački Betlemi, a kustos Đivo Bašić u tvrđavi Sv. Ivana uvest će nas u svijet pomorske prošlosti kroz priču o Pelješkom pomorskom društvu.

Ovogodišnja Noć muzeja bit će zaključena prigodnim domjenkom i nastupom klape Kaše, te će se izvući dobitnik već tradicionalne nagradne igre u sklopu ove manifestacije. U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, kao i na prodajnim mjestima u ostalim prostorima Dubrovačkih muzeja, bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

PROGRAM NOĆI MUZEJA

1. veljače 2019.; od 18 do 01 sati; ulaz besplatan

DUBROVAČKI MUZEJI - KULTURNO-POVIJESNI MUZEJ Knežev dvor
18.00–01:00 Komode kroz stoljeća, namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku,
izložba
18:00–19:00 Vodstvo kroz stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja
18:00–01:00 Prezentacija 3D animacija potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora; prezentacija primjene nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu. (predstavljač: Ervin Šilić, tvrtka Novena, studio digitalnih medija)
19:30–20:30 Koncert na fortepijanu uz multimedijalnu prezentaciju "dubrovačkog" fortepijana, izvođačica Ivana Jelača (u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom)
21:00–22:00 Vodstvo kroz stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja
23:00–01:00 Koncert klape Kaše, domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

DUBROVAČKI MUZEJI - ARHEOLOŠKI MUZEJ tvrđava Revelin
18:30–19:00 Vodstvo kroz izložbe: Ranosrednjovjekovna skluptura u Dubrovniku i okolici te Revelin:
Arheološka istraživanja/ Prostorni razvoj / Ljevaonica
20:15–21:00 Predavanje Tetovaže - priče na koži, predavač Andrej Sabljić
22:00–22:30 Vodstvo kroz izložbe: Ranosrednjovjekovna skluptura u Dubrovniku i okolici te Revelin:
Arheološka istraživanja/ Prostorni razvoj / Ljevaonica

DUBROVAČKI MUZEJI - ETNOGRAFSKI MUZEJ žitnica Rupe
18:00–01:00 Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, izložba
18:00–18:45 Predstavljanje edukativne publikacije i istoimenog CD-a Zlatno libro – Bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja, predstavljači Aleksandra Piteša i Ivica Kipre
19:00–19:30 Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja
20:00–20:30 Predstavljanje multimedijalne prezentracije zgrade žitnice Rupe (3D rekonstrukcija zgrade i njena uporaba i mobilna aplikacija za virtualnu šetnju), predstavljač Ivica Kipre
21:15–22:00 Predavanje Dubrovački Betlemi, predavačica Branka Hajdić
22:00–22:30 Vodstvo kroz izložbu Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, Domagoj Perkić

DUBROVAČKI MUZEJI - POMORSKI MUZEJ tvrđava sv. Ivana
18:00–01:00 Video animacija – Pulena s pramca pelješkog jedrenjaka Abraham, druga polovina 19. stoljeća
18:30–19:00 Vodstvo kroz stalni postav Pomorskog muzeja
19:15–20:00 Predavanje Pelješko pomorsko društvo, predavač Đivo Bašić
20:30–21:00 Vodstvo kroz stalni postav Pomorskog muzeja
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Brod 'AP Dubrava' nastavio putovanje

Brod 'AP Dubrava' nastavio putovanje
Atlantska plovidba u utorak je priopćila da je brod AP Dubrava, na kojem su se prošlog tjedna dvojica članova po...
Brod 'AP Dubrava' nastavio putovanje