Vijesti Hrvatska i svijet

PREDSJEDNICA JOJ SE ISPRIČALA

DIJETE VRIŠTI, ČUJE SE STRAŠAN ZVUK STRUGANJA GRDOSIJE Vozačica opisala sudar s Kolindinim autobusom, vozaču busa prekršajna prijava

PREDSJEDNICA JOJ SE ISPRIČALA
Silvija Soldo samozatajna je profesorica njemačkog jezika koja se ni kriva, ni dužna ovih dana našla u središtu predsjedničke kampanje. Nakon što je autobus aktualne predsjednice i kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović u zagorskom Malom Bukovcu u Općini Mače doslovno pokupio retrovizor njezina Hyundai Accenta pa produžio bez zaustavljanja, Silvija Soldo postala je medijski najtraženija osoba u Hrvatskoj, donosi Jutarnji.

Mlada žena, koja je automobilom vozila sina Martina na rukometni trening, jedino što danas želi je zaboraviti prizor kad je veliki autobus Crobus Zora iz Sesveta išao ravno na njezin automobil, zakačio retrovizor i štrajfao njezin automobil, ulupio ga i udario.

- Bilo je oko 18.50 navečer, iz Mača sam išla u Mali Bukovec. Na dijelu ceste gdje nema rasvjete vidjela sam kolonu s rotirkama da nam ide ususret. Automobil ispred mene se pomaknuo u stranu, u ulegnuće na ulazu u dvorište. I ja sam stala skroz uz rub kanala. Vozač očito ne poznaje cestu, rub se ne vidi dobro, bila je noć, livada sa strane. Vozio je skroz po suprotnoj strani ceste, zakačio mi retrovizor... uslijedila je jako dugačka sekunda koja je trajala kao vječnost. Dijete vrišti, strašan zvuk struganja grdosije uz automobil. Zadnja strana je ostala skršena. Da je udarac bio minimalno jači, završili bismo u kanalu. Bilo je strašno, ali najstrašnije je bio djetetovo vrištanje - ispričala je za Jutarnji list Silvija Soldo.

Nakon jednog šoka, uslijedio je drugi: kolona je samo prošla dalje, nitko se nije zaustavio niti je pitao kako je, je li sve u redu, je li netko stradao...

- Ostala sam skamenjena. Žena je izašla iz kuće i rekla da nazovem policiju. Nisam se mogla sjetiti broja, dobila sam ih iz drugog pokušaja. Policija je došla, dio je otišao u Lobor za autobusom, a jedan je policijski automobil ostao sa mnom čekati - kaže Silvija, kojoj svako malo zvoni telefon. Iako je po naravi pristojna i smatra nepristojnim ne javiti se, jedino što sada želi je mir i posvetiti se djetetu, za koje se nada da neće imati psihološke posljedice.

Silviju Soldo, koja se prije dvije godine iz Zagreba vratila u rodno Mače, gdje danas živi s djecom i predaje u lokalnoj Srednjoj školi, nije bilo teško pronaći, iako je željela ne biti pronađena. Njezin je otac jedan od najpoznatijih pjevača kajkavske popevke Radek Brodarec.

Šokirana odlaskom kolone bez zaustavljanja, Silvija je poslala e-mail Uredu predsjednice. Nakon opisanog događaja, među ostalim je napisala: “Od šoka, jedva sam se uspjela sabrati... A nitko od silne predsjedničke pratnje nije se okrenuo i barem se uvjerio da nema ozlijeđenih. Moje dijete je pod silnim stresom i u strahu. U strahu od pomanjkanja ljudskosti. Kakvu poruku šaljemo djeci?” Ona sama potvrđuje istinitost sadržaja elektronske pošte, no istu nam nije željela ustupiti jer više ne želi istupati u medijima.

Osobito bi joj smetalo ako bi se njezin osobni šok koristio u svrhu predsjedničke kampanje.

- Za mene je jako ružno koristiti nesreću u predizbornoj kampanji. Apolitična sam, nikada se nisam niti se mislim miješati u politiku. I svoje učenike, a i djecu učim da iza svega stoji znanje, da ljudi trebaju brinuti jedni o drugima, ignoriranje drugih je strašno... - kaže.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se jučer sa Silvijom Soldo na rubu Zagreba, u West Gateu, piše Jutarnji.

Vezane vijesti:
Grabar-Kitarović se nekoliko puta ispričala vozačici čiji je automobil zakačio njen autobus
STIGLA REAKCIJA IZ KOLINDINOG STOŽERA 'Izražavamo najiskrenije žaljenje zbog nesreće. Da, predsjednica je bila u busu. Ništa se nije čulo ni osjetilo'
MILANOVIĆ O NESREĆI KOLINDINOG AUTOBUSA Štićena kolona?! To je štićena horda! Neobazrivo je, bezobzirno i ružno!
Vozaču prekršajna prijava jer je prešao na lijevu stranu
Protiv vozača autobusa koji je prouzročio prometnu nesreću nepridržavanjem desnog ruba kolnika, kako je ustanovila policija, bit će podnesen obavezni prekršajni nalog, potvrdio nam je glasnogovornik PU Krapinsko-zagorske Zoran Lončar.

U policiji su potvrdili da je došlo do nesreće, ali i objasnili da se, ako je riječ o manjoj nesreći, štićena kolona ne zaustavlja odmah, nego stane na prvoj mogućoj lokaciji. Kažu da je tako bilo i slučaju prometne nesreće u utorak - dio očevida obavili su na mjestu nesreće, a drugi dio u Loboru gdje je bio autobus.
Budući da je Kolinda Grabar-Kitarović, iako kandidatkinja za predsjednicu, ujedno i predsjednica i da se na nju odnose sva pravila štićene osobe prve kategorije, njezino je osiguranje pod ingerencijom Uprave za posebne poslove sigurnosti koja će svakako ispitivati je li koordinacija oko osiguranja dobro odrađena s područnom Policijskom upravom koja je trebala osigurati trasu kretanja predsjedničke kolone i upozoriti na eventualna uska grla u prometu. Kad je predsjednica nedavno izmjestila ured na područje Krapinsko-zagorske županije, obilježeno policijsko vozilo stajalo je uoči nailaska štićene kolone i na svim izlazima s autoceste kuda je trebala proći štićena kolona.

Ovo nije prvi slučaj da je štićena kolona imala “bliski susret” s građanima, vozačima i biciklistima. Još 90-ih godina je biciklist koji se našao na putanji štićene kolone predsjednika Tuđmana oboren s bicikla, ali, srećom, bez težih posljedica. Bivši premijer Ivo Sanader bio je u BMW-u kad se prvo vozilo iz njegove pratnje u Kukuljevićevoj ulici zabilo u Volvo, a potom se vozilo u kojem je bio Ivo Sanader zabilo u prvo vozilo iz pratnje. Policijsko vozilo u kojem je bio bivši premijer Zoran Milanović na Korčuli nije propustilo vozilo Hitne pomoći. Iako više nije bio premijer, Milanović je imao pravo još šest mjeseci nakon isteka mandata na zaštitu, a policija je za nepropuštanje Hitne pomoći objasnila da je postupila prema pravilima i propisima koja se odnose na štićene osobe. (D. Miljuš)

loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
U NOVOM BROJU DUBROVAČKOG VJESNIKA PROČITAJTE: PROVJERILI SMO KLIMA LI SE SLUČAJ FILMSKE PLJAČKE U ZRAČNOJ LUCI...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika