Vijesti Hrvatska i svijet

MOŽE LI SE HRVATSKA SUPROSTAVITI NOVOJ KRIZI?

Nova recesija kuca na vrata, a građani će je itekako osjetiti

MOŽE LI SE HRVATSKA SUPROSTAVITI NOVOJ KRIZI?
Nova recesija, nije to nikakva tajna, kuca nam na vrata. Iako se to ne da nazrijeti prema prizorma turista koji ovo dana šakom i kapom troše na Jadranu, usporavanje gospodarskog rasta Kine, Trumpovi trgovinski ratovi i zastoj u njemačoj ekonomiji ozbiljno prijete da uzmu svoj danak. Posljednji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu Hrvatskoj je trebalo punih sedam godina da iz nje izađe. Sedam gladnih godina tijekom kojih je nezaposlenost rasla, kupovna moć padala, a građani sa zavišću gledali ostale zemlje Europe kako se oporavljaju, dok domaća ekonomija tone, donosi novac.jutarnji.hr.

Sličan scenarij nam ponovno prijeti. Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof.dr. Ljubo Jurčićtvrdi da Hrvatska, slično kao i prošli put, uopće nije spremna zauzdati posljedice recesije. - Hrvatska ne upravlja svojom ekonomijom, tako da smo ponovno potpuno nespremni za dolazak recesije. Da bi mogli reagirati na recesiju, morali bismo u svojim rukama imati mehanizme upravljanja vlastitom ekonomijom. Pa kad krene nizbrdo, da možemo upotrijebiti kočnice.

Mi te kočnice na žalost nemamo. Jednako tako, kada ima dovoljno goriva, treba dati gas i savladati sve uzbrdice. U godinama rasta, mi ni to nismo uspjeli napraviti – slikovito pojašnjava Slobodnoj Dalmcijiovaj ugledni stručnjak. Europa se, prema njegovim riječima, snažno razvijala posljednjih godina. A taj su razvoj slijedile i zemlje u našem okruženju: Poljska, Mađarska, Srbija, Turska.. dvostruko su se brže razvijale od Hrvatske. - One su naprosto koristile kočnicu, gas i volan. Kod nas to na žalost nije bio slučaj. Nama se sve „događa“. Kada su svi smanjivali poreze i povećavali javnu potrošnju, naše su vlade činile upravo obrnuto: povećavali su poreze i smanjivali javnu potrošnju – podsjeća Jučić.

A kad već država nije spremna za recesiju, kako da se za nju pripreme građani?
- Ovo je pravo vrijeme za štednju. To je važna odluka u vođenju osobnih financija u doba rasta. Građani bi trebali biti oprezni i oko podizanja novih većih kredita. Prošli su put upravo zbog zaduženja koje nisu mogli otplaćivati brojni građani otišli u blokadu – ističe Jurčić.

Oni koji potpuno ovise o primanjima na poslu i nemaju baš previše izbora. Ako u krizi ostanu bez zaposlenja, jedino im preostaje da odu vani. No, ni tamo, upozorava ovaj ekonomist, neće cvjetati ruže. Jer, kada je prošli put ekonomska kriza zahvatila globalnu ekonomiju, posla nije bio ni u inozemstvu. Sve zemlje u to su se doba zatvorile. I svim silama pokušale zaštititi postojeća radna mjesta. A ne otvarati nova, donosi novac.jutarnji.hr.

Stoga je već sada, prema Jurčićevim riječima, potrebno pokušati izgraditi neku alternativu. Ne treba, ističe on, tu biti riječ o nekim velikim projektima. - Već i sam vrt, i voće i povrće iz njega, mogu puno značiti. Krize ionako najmanje ugroze seljake. Oni u nekim teškim vremenima možda nemaju novaca, ali imaju hrane – kaže naš sugovornik.
- Ključ je stvoriti fizičku ili financijsku rezervu za ključne potrebe – troškove hrane i režija – za godinu dana unaprijed. Tko to napravi, recesija mu neće puno naškoditi – zaključuje Jurčić.
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije