Vijesti Hrvatska i svijet

BURA OKO SUŠENJA ROBE NA OTVORENOM

Mljet zabranio tiramole iako ih nema, a Dubrovnik ih štiti

BURA OKO SUŠENJA ROBE NA OTVORENOM
Zabrana tiramola zvučala je kao neka loša šala, ali nije to bila. Sušenje robe vanka na konopu uistinu je zabranjeno, uz propisane kazne od čak 2000 kuna, u državi u kojoj – treba li to uopće naglašavati – vlada potpuni pravosudni kaos, gdje se teška kaznena djela ne procesuiraju, a kamoli sankcioniraju. Ali, eto, usudite se objesit' robu pod prozor! Platit ćete 2000 kuna, istu novčanu kaznu kao da ste autocestom projurili 250 kilometara na sat.

A kisik?

Sve skupa neodoljivo podsjeća na scenu iz kultnog Alana Forda, u kojem je Superhik krao siromasima da bi dao bogatima, ali ne živimo li već odavna u Alanu Fordu i nije li već predugo tako? Zato ova zabrana nije pretjerano iznenadila cinike u Hrvatskoj, koji vjeruju da će nam uskoro zabraniti i disanje bez naplate.
Ali šalu na stranu, zabrana je donesena. Prihvatile su je zasad samo neke općine u Hrvatskoj. Osim mediteranskih gradova i općina Šolte, Rijeke, Kolana na Pagu i Kaštela, i Mljet.
Oni su u svojim novim Odlukama o komunalnom redu, donesenima kako bi se uskladili sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine, unijeli i odredbe o zabrani tiramola.
O ovoj istoj zabrani raspravljalo se svojevremeno na splitskom gradskom vijeću, ali se od te sumanute ideje odustalo. Tiramole su dio kulture Mediterana, a njihova zabrana bila bi birokratski udar na mediteranski način života, zaključili su vijećnici prije nego je ta točka iščezla s dnevnog reda.

Pazite gdje sušite robu na Mljetu

A evo što o zabrani tiramola na Mljetu kaže općinski načelnik Đivo Market:
- Ta odredba o zabrani tiramola u našoj Odluci o komunalnom redu nije ni potrebna jer na Mljetu nemamo gdje staviti tiramole. Ovdje svaka kuća ima dvorište u kojem se suši roba – ističe Market.
- Ta je odredba samo jedna u nizu odredaba naše Odluke o komunalnom redu. Postoji zabrana vješanja na prozorima, balkonima, vratima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno-prometnim površinama. Tu nije dozvoljeno izlagati i vješati rublje, posteljinu, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade – citira načelnik. - Za 'normalno' vješanje nema kazne. U nas su zgrade i kuće drugačije građene nego u malim dalmatinskim mjestima, građene su jedna do druge, u nizu, tako da mi uglavnom robu sušimo u svom dvorištu, iza kuće. Ono što smo željeli spriječiti jest da se ne bi stvorile neke nove navike koje nisu nikad bile – naglasio je Market. - Opreza radi, odluka postoji i bilo kakvo kapanje nekome dolje na glavu bi se kažnjavalo – zaključio je.
S druge strane, Grad Dubrovnik neće uvesti mjeru o zabrani sušenja odjeće na tiramoli na balkonima i prozorima iz razloga što bi takva mjera bila protivna tradiciji.
- Naime, dio duha našeg grada upravo se manifestira kroz ovu pojavu – odgovorili su nam iz službe za odnose s javnošću. - Čak slobodno možemo reći da sušenje robe u ulicama predstavlja dio vizualnog identiteta Grada od kojega nećemo odustati - zaključili su.
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije