Vijesti Hrvatska i svijet

OGLASILI SE STRUČNJACI S INSTITUTA U SPLITU PO PITANJU MORSKOG PSA U JADRANU

Zabilježeni su slučajevi napada, ali nema mjesta panici

OGLASILI SE STRUČNJACI S INSTITUTA U SPLITU PO PITANJU MORSKOG PSA U JADRANU
O morskom psu koji je uočen proteklog vikenda kod Makarske, a čija je snimka preplavila domaće medije i društvene mreže te izazvala raspravu stručnjaka o kojoj se vrsti radi, oglasio se i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo, donosi Slobodna Dalmacija.

Objavu s njihovog Facebooka prenosimo u cijelosti.

'Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu.
 
Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post.

Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo.
Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti, donosi Slobodna Dalmacija.
 
Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu.
 
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!
Nakon gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha na kojemu je nastupio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije p...
Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!