Vijesti Crna kronika

O OTMICAMA JE RIJEČ

IZ POLICIJSKIH KRONIKA Ljudi su nestajali, bilo je suzavca i prijetnji smrću

O OTMICAMA JE RIJEČ

Nakon nedavne uzbune koju je zbog događaja na kružnom toku u Župi digla zabrinuta majka, policija je demantirala pokušaj otmice djeteta, ustvrdivši da na jugu Hrvatske nije zabilježena ni jedna otmica djece. Upravo je to bio povod za pretragu novinske arhive i provjeru je li bilo otmica odraslih osoba.

Prema Kaznenom zakonu RH otmica je nezakonito zatvaranje ili bilo kakvo oduzimanje i ograničavanje slobode kretanja s ciljem da se tu osobu ili nekoga drugoga prisili da nešto učini. Uz ubojstva, otmice su najteža kaznena djela, a novinski arhiv otkriva kako ih je bilo i na području Dubrovnika ili su uzroci otmica u našem gradu.


Slučaj Kahrimanović


Najpoznatija i jedina otmica s tragičnim završetkom jest ona iz srpnja 1993., kada su osobe koje su se predstavile kao agenti SOA-e iz njegove obiteljske kuće u Gružu odveli Kasima Kahrimanovića. Obitelj ga više nikad nije vidjela a supruzi, po rođenju Dubrovkinji, kad se raspitivala za njegovu sudbinu, čak su zaprijetili da će "ako i dalje bude pitala i ona na isti način završiti". Vjerojatno ju je spasila laž da je registrirana u uredu UNHCR-a u Dubrovniku, gdje se potom doista i prijavila. Trenutačno živi u Škotskoj i još ne odustaje od pokušaja da dozna sudbinu supruga kojeg su oteli samo stoga što su vjerovali da je general Armije BiH. No, zbog krhkog zdravlja bavio se humanitarnim radom. Supruga je doznala da je nakon otmice predan Zapovjedništvu HVO-a koje ga je zatvara u zloglasni logor Dretelj, gdje nije preživio zloglasni ritual "krvavog ručka": odabranoj grupi izgladnjelih zarobljenika dali bi pristojniji objed, a po izlasku iz menze dočekivali su ih i premlaćivali metalnim motkama i kundacima pušaka po cijelom tijelu. Ironija sudbine je da su neko vrijeme podaci o Kahrimanoviću nestali iz računalnog sustava RH, a on je po okončanju rata proglašen satnikom Armije BiH. Njegovi preživjeli otmičari su na slobodi.


Povodi: kredit i djevojka


Zbog sumnje u počinjenje otmice stolara Hrvoslava P. (26) iz Mlina 25. ožujka 2008. u pritvoru Istražnog zatvora su bili soboslikar T.P., ugostitelja M.P. i komunalni redar Ž.B. Terećeni su za počinjenu otmicu i prijetnje smrću uz nanošenje teških tjelesnih ozljeda stolaru kojem je...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Izrađen projekt za prvi hotel u svemiru

Izrađen projekt za prvi hotel u svemiru
Prošlo je 50 godina od kako je čovjek prvi put zakoračio na Mjesec, a nekolicina avanturista malo dubljeg džepa ...
Izrađen projekt za prvi hotel u svemiru