Sport Ostalo

U 80. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE VELIKAN DUBROVAČKOG I HRVATSKOG JUDA

PREMINUO ANDRIJA HABULIN 'Tr­ener je toliko dobar koliko ima dobre ljude oko sebe! Ja sam ih imao puno, jako puno'

U 80. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE VELIKAN DUBROVAČKOG I HRVATSKOG JUDA

Napustio nas je jutros gospar Andrija Habulin. Otišao je malo više od dva mjeseca prije svog 80. rođendana. Samo malo više od dva mjeseca od kada je zadnji put u Sportskoj dvorani u Gospinom polju pratio i komentirao nastupe najboljih hrvatskih, i ne samo hrvatskih judoka na trećem izdanju Europskog seniorskog kupa.

I tada, po tko zna koji put, svjedočili smo o veličini čovjeka, koji je rođen u Bedekovčini, 28. kolovoza 1937., ali koji je svoj život vezao uz Dubrovnik, koji je odgojio generacije i generacije, i to ne samo dubrovačkih judoka. Znaju to svi, te ne čudi što nije bilo niti jednog trenera, predstavnika nacionalnog Saveza, Europske federacije, službene osobe na Europskom seniorskom kupu, koji nije došao i pozdravio ga.

Habulin je u Dubrovniku bio od 1960. godine, točnije, nakon što je bio sudionik prvog međunarodnog judo seminara koji je održan u srpnju u Cavtatu. Tada je stigao u Grad zbog juda, i ostao je uz sport, kojem se posvetio do kraja života.

- Nakon što smo odslužili vojni rok, general Janko Bobetko, ta­d­a­šnji zapovjednik vojne oblasti, pozvao je Sulej­mana Muratovića i mene te nam rekao: 'Ako ne želite biti u rezervi dok sam živ, tre­bate pokrenuti folklor i ju­do u Dubrovniku'. Prihvatili smo to i s komične i s ozbiljne strane te došli u Dubrovnik – prisjetio se u jednom razgovoru Habulin tih početaka.

– Preko naših veza u Lo­ndonu, dubrovačke ob­itelji Sorgo, te u suradnji s dubrovačkim entu­zi­jastima Vlahom Lučićem, Antunom Napicom, dr. Ma­rkovićem, Markom Gr­ošetom, Pavom Mitro­vi­ćem i drugim, orga­nizi­ra­li smo prvu prezentaciju juda na ovim prostorima, i to u Cavtatu. Doveli smo čuvenog nizozemskog judaša Esinga i trenera Van der Eista. Taj prvi seminar koji smo održali na cavta­tskom plivalištu trajao je de­set dana. Sjećam se, po­stavili smo drvene ponto­ne i na njih par strunjača koje smo posudili iz gi­m­nastičkih klubova, a ono što je nedostajalo, popu­nili praznim vrećama bra­šna. Tako je to bilo 1960. godine...

Andrija Habulin je bio začetnik borilačkih sportova na ovom našem području. Od svojih najranijih sportskih dana u gradu Dubrovniku bio je instruktor borilačkih sportova, a 1966. godine i inicijator, pokretač i osnivač, uz još nekoliko sportskih entuzijasta, Judo kluba Dubrovnik 1966., koji je u svom začetku imao i grupu karatea te ju-jitsua.

- S judom sam se upoznao na seminaru 1951. godine u Zagrebu. Nisam još bio napunio 15 godina. Odmah sam zavolio judo. Sjećam se, učio nas je japanski natjecatelj Na­cui, prvi svjetski prvak u otvorenoj kategoriji, po kojemu smo poslije i na­zvali dubrovački klub.

Razvojem i velikom popularnosti klub kasnije prerasta u samostalni judo klub. Habulin je cijelo vrijeme bio trener, u posljednje vrijeme svoje veliko znanje prenosio na mlađe. Kao takav najzaslužniji je i za sve uspjehe u svim dobnim kategorijama, pojedinačno i ekipno, u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. Bio je i trener reprezentacije, kako bivše države, tako i Hrvatske. Bio je prvi savezni judo sudac iz Dubrovnika. Nositelj je crnog pojasa 8. DAN u judu. Dobitnik brojnih priznanja. Počasni predsjednik Judo kluba Dubrovnik 1966.

I dok su svi isticali njega, njegove zasluge, on je uvijek u prvi plan gurao druge. Svoju obitelj, koja mu je uvijek bila potpora, prijatelje, dok je znao reći za sve koji su s njim bili na tatamiju: Tr­ener je toliko dobar koliko ima dobre ljude oko sebe! Ja sam ih imao puno, jako puno.

Komemoracija i ispraćaj u petak, 23. lipnja
Komemoracija povodom smrti Andrije Habulina održat će se u petak, 23. lipnja u 11 sati u Kazalištu Marina Držića, a poslijedni ispraćaj je istog dana na groblju Boninovo u 19 sati

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)

TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)
Osmijeh je zamijenila tuga. Napustio nas je noćas, nešto iza ponoći, Andro Zarač, dijete grada, rođen 6. siječnj...
TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)

Najnovije

Danas su bez vode...

Danas su bez vode...
"Zbog neophodnih radova na vodoopskrbnoj mreži danas će bez vode biti Čelopeci, Lazine i Žitkovići u vremenu od ...
Danas su bez vode...