Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Tulipanska groznica

FILM TJEDNA

Kostimirani film 'Tulipanska groznica' redatelja Justina Chadwicka imao je sve sastojke za sočan komad povijesne melodrame. Glumački trojac oskarovaca (Alicia Vikander, Christoph Waltz, Judi Dench), intrigantna tema i scenarist Tom Stoppard trebali su jamčiti uspjeh ostvarenju koje obrađuje slabo poznatu epizodu nizozemske povijesti 17. stoljeća - opću zaluđenost tulipanima.

U zlatnoj eri flamanskih slikara Rubensa i Veermera cvjetnim lukovicama trguje se na burzi kao najvrednijim dionicama, a bogataši poziraju nadobudnim slikarima u znak prestiža. Obiteljski portret poželi i Cornelis Sandvoort (Waltz), imućni suprug koji je oženio Sophiju, curu iz sirotišta (Vikander) kako bi mu rodila nasljednika. Gospođi dozlogrdi mehaničko vođenje ljubavi radi potomstva, pa se spetlja s mladim portretistom ( Dane De Haan), s kojim planira bijeg novcem od prodaje rijetkih tulipanskih sorti. U cijelu se priču upetlja i naratorica filma, Sophijina sluškinja Maria(Holliday Grainger) koja s gazdaricom osmisli sumanuti plan. Sophia će zavlačenjem jastuka pod haljinu glumiti da je zanijela. Zbiljski trudna Maria dotle će svoje dijete podvaliti Sandvoortu dok će Sophia tobože umrijeti na porodu i zatim komotno uteći s ljubavnikom?!

Podzaplet kao iz loše telenovele nagriza smisao filma koji klima i u motivaciji likova. Prvenstveno se to tiče Sophijina preljuba sa slikarom Janom van Loosom. Unatoč nekolicini slobodnijih erotskih prizora, njihova romansa ni u jednom trenutku ne djeluje uvjerljivo. Nakon fijaska s 'Valerianom' Luca Bessona, Dane de Haan pokazuje da mu muško-ženska interakcija ne ide ni u ZF ni u povijesnim filmovima. Waltzov Sandvoort bi ,pak, bolje funkcionirao kao kućni tiranin nego kao brižan supružnik koji ne zaslužuje Sophijinu nevjeru. Štoviše, toliko je velikodušan da nakon otkrića prevare suučesnici Mariji daruje svoj dom usred Amsterdama?!

Proturječjima u Chadwickovu filmu nema kraja, pa gledatelj s radošću prigrli rijetke suvisle kadrove poput onih u samostanu gdje poduzetna predstojnica (Dench) uzgaja tulipane za mešetarenje na burzi. 'Tulipanska groznica' u svjetsku je distribuciju trebala još lani u srpnju, no premijera je odgođena za ovogodišnji rujan, doba cvatnje ciklama... Sezona za tulipane je, u prirodi i u ovom filmu, skroz promašena.

 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
U NOVOM BROJU DUBROVAČKOG VJESNIKA PROČITAJTE: DOZNAJEMO KOGA ĆE  ZAHVATITI REKONSTRUKCIJA GRADSKE UPRAVE     I...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika

FILM TJEDNA Last Christmas

FILM TJEDNA Last Christmas
Punih osam sezona 'Igre prijestolja' Emilia Clark je u ulozi plemenitašice Daenerys paradirala ekranima u ratnič...
FILM TJEDNA Last Christmas

Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti

Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti
Svake godine u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj obilježava se „Mjesec borbe prot...
Započeo mjesec borbe protiv ovisnosti